Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Vliv laktokoků na růst listerií v modelovém systému mléka UHT.

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F09%3A00022437" target="_blank" >RIV/60461373:22330/09:00022437 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Vliv laktokoků na růst listerií v modelovém systému mléka UHT.

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Práce byla zaměřena na potlačení růstu sbírkových listeriálních kmenů za pomocí sbírkových laktokokových kmenů nebo komerčních mezofilních sýrařských kultur při jejich společných kultivacích v modelovém systému mléka UHT (0,5 % hm. tuku) při teplotě 30 °C během 18 h. Mléko, které bylo primárně fermentováno laktokoky (inokulum 108 KTJ?ml-1), bylo sekundárně kontaminováno listeriemi (denzita listerií 103 KTJ?ml-1). K nejúčinnějšímu potlačení růstu obou listeriálních kmenů Listeria innocua (CCM 5884 a Ln-03) došlo za použití laktokokových kmenů Lactococcus lactis ssp. lactis (LCC 416 nebo CHCC 2281) nebo komerční mezofilní sýrařské kultury DELVO-ADD? 100-X DSF, a to o tři řády: z 103 KTJ?ml-1 na 100 KTJ?ml-1. V mlékárenské praxi mohou být zjištěné poznatky mohou být účinné pouze za předpokladu dodržování systému HACCP, SHP a SVP.

  • Název v anglickém jazyce

    Effect of lactococci on the growth of listerias in the model UHT milk system.

  • Popis výsledku anglicky

    The work was aimed at growth suppression of cultured listeria strains by cultured lactococci strains or commercial mesophilic cheese cultures during common cultivations in the model UHT milk system (0.5 % w/w milk fat content) at 30 °C during 18 h. Milkwas primarily fermented by lactococci (inoculum 108 CFU ml-1) and secondarily contaminated by listerias (inoculum 103 CFU ml-1). The most intensive growth suppression of both Listeria innocua (5884 and Ln-03) strains was occurred by Lactococcus lactis ssp. lactis (LCC 416 or CHCC 2281) strains or by DELVO-ADD? 100-X DSF mesophilic cheese culture; inhibition listerias from 103 CFU ml-1 to100 CFU ml-1. Obtained results can be applied to dairy industry provided that HACCP, GHP and GMP systems should be observed.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/2B08050" target="_blank" >2B08050: Listeria monocytogenes - postupy umožňující spolehlivé hodnocení kvality a bezpečnosti mléčných výrobků, etap technologického procesu výroby, finálních výrobků a jejich skladování</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2009

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Sborník přednášek a posterů - XXXIX. Lenfeldovy a Höklovy dny

  • ISBN

    978-80-7305-081-8

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

  • Název nakladatele

    Knihovnička.cz

  • Místo vydání

    Brno

  • Místo konání akce

    Brno, ČR

  • Datum konání akce

    13. 10. 2009

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    CST - Celostátní akce

  • Kód UT WoS článku