Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Vliv pH a teploty skladování na mikrobiologickou kvalitu acidofilních mlék

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26722861%3A_____%2F11%3AJMIKAC11" target="_blank" >RIV/26722861:_____/11:JMIKAC11 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="http://www.mlekarskelisty.cz/upload/soubory/pdf/2011/128_s._xv-xviii.pdf" target="_blank" >http://www.mlekarskelisty.cz/upload/soubory/pdf/2011/128_s._xv-xviii.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Vliv pH a teploty skladování na mikrobiologickou kvalitu acidofilních mlék

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Studován byl vliv pH a teploty skladování (4 a 10 °C) na kulturní a kontaminující mikroflóru acidofilních mlék. Různých hodnot pH (okolo 4,2 a 3,8) bylo dosaženo různou očkovací dávkou laktobacilové kultury (0,05 a 2 %). Zatímco se denzita laktobacilů během 4 týdnů skladování udržela na hodnotě vyšší než 1 x 106 KTJ/g, denzita mezofilních mléčných koků a kontaminujících mikroorganismů významně poklesla, a to tím více, čím nižší bylo pH. Překysávání se projevilo zejména ve vzorcích skladovaných při vyššíteplotě anebo s vyšší očkovací dávkou laktobacilové kultury. Dále bylo zjištěno, že v průběhu fermentace dochází k významnému pomnožení kontaminujících mikroorganismů ? v tomto pokuse z denzity řádově 100 KTJ/ml v pasterovaném mléce na denzitu 105 KTJ/gve výrobku po fermentaci, což bylo ještě potvrzeno modelovým pokusem.

  • Název v anglickém jazyce

    Influence of pH and temperature on microbiological quality of acidophilic milks

  • Popis výsledku anglicky

    Influence of pH and storage temperature (4 and 10 °C) on cultural and contaminating micro-flora of acidophilic milks was tested. Various pH-values (about 4.2 and 3.8) were reached by means of various inoculum of lactobacillic culture (0.05 and 2 %). While density of lactobacilli remained above 1 x 106 cfu/g during 4 weeks storage, density of mesophilic lactic cocci and contaminating micro-organisms significantly decreased, and the more, so the lower the pH. Over-acidification manifested especially in samples stored at higher temperature or with higher inoculum of lactobacillic culture. Moreover, it was found out that significant growth of contaminating micro-organisms takes place during fermentation ? in this experiment, from the density orderly 100 cfu/ml in pasteurized milk to the density 105 cfu/g in the final product after fermentation, which was furthermore confirmed in a model experiment.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2011

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Mlékařské listy

  • ISSN

    1212-950X

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    2011

  • Číslo periodika v rámci svazku

    128

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

    "xv"-"xiii"

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus