Měření barvy šunky s přídavkem přírodních barviv a antioxidantů.
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F09%3A00022291" target="_blank" >RIV/60461373:22330/09:00022291 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Měření barvy šunky s přídavkem přírodních barviv a antioxidantů.
Popis výsledku v původním jazyce
Cílem práce bylo jednak srovnat výsledky získané různými způsoby hodnocení barvy, jednak s jejich využitím sledovat vliv přidaného rozmarýnu a barviv na výslednou barvu dušené šunky a její stabilitu. Šunky byly vyrobeny s přídavkem í extraktu rozmarýnu aněkolika přírodních barviv (košenila, arpink red, lykopen). Analýza obrazu i reflexní spektrofotometrie sice poskytly vzhledem k rozdílnému principu měření poněkud odlišné hodnoty barvy měřené šunky, zachytily však sledované změny podobně. Vliv uvedených aditiv nebyl jednoznačný
Název v anglickém jazyce
Colour measurement of hams with the addition of natural colourants and antioxidants
Popis výsledku anglicky
Two methods of colour evaluation were compared: VIA and reflective spectrophotometry. The effect of added colourants (cochineal, arpink red and lycopene) and rosemary extract in cooked ham was studied. Both methods gave similar results althoug absolute values were a little different. The effect of additives was not unambiguous.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/FT-TA3%2F059" target="_blank" >FT-TA3/059: *Vliv vybraných aditiv na údržnost, barvu, vaznost, texturu a organoleptické vlastnosti masných výrobků.</a><br>
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2009
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Laboralim 2009 Recent Progress in Analytical Methods of Food
ISBN
978-80-227-3071-6
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
6
Strana od-do
—
Název nakladatele
STU Bratislava
Místo vydání
Bratislava
Místo konání akce
Banská Bystrica
Datum konání akce
2. 2. 2009
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—