Advances in chemistry of isothiocyanate-derived colourants.
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F09%3A00022347" target="_blank" >RIV/60461373:22330/09:00022347 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Advances in chemistry of isothiocyanate-derived colourants.
Popis výsledku v původním jazyce
Reactions of isothiocyanates (ITCs) in the presence of amino compounds were studied. They led to colored structures via substituted 2-thiohydantoins. Low-molecular colorants isolated and characterized from the model systems were yellow to red diastereomeric dehydrodimers of 2-thiohydantoin derivatives that contain an acidic methylene group are formed in mixtures consisted of ITCs and amino acids with -methylene group in mild acidic to mild alkaline systems. The condensation products of the 2-thiohydantoins with reactive aromatic or heterocyclic carbaldehydes from the Maillard reaction, essential oils etc. comprise a heterogeneous group of mostly yellow colorants. Blue compounds of two types are structurally more complicated structures that arise from N-substituted amino acids and ITCs in alkaline media.
Název v anglickém jazyce
Advances in chemistry of isothiocyanate-derived colourants.
Popis výsledku anglicky
Reactions of isothiocyanates (ITCs) in the presence of amino compounds were studied. They led to colored structures via substituted 2-thiohydantoins. Low-molecular colorants isolated and characterized from the model systems were yellow to red diastereomeric dehydrodimers of 2-thiohydantoin derivatives that contain an acidic methylene group are formed in mixtures consisted of ITCs and amino acids with -methylene group in mild acidic to mild alkaline systems. The condensation products of the 2-thiohydantoins with reactive aromatic or heterocyclic carbaldehydes from the Maillard reaction, essential oils etc. comprise a heterogeneous group of mostly yellow colorants. Blue compounds of two types are structurally more complicated structures that arise from N-substituted amino acids and ITCs in alkaline media.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/OC%20122" target="_blank" >OC 122: Biologicky a technologicky významné S-alk(en)yl cystein-sulfoxidy v zeleninách</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2009
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Czech Journal of Food Science
ISSN
1212-1800
e-ISSN
—
Svazek periodika
27
Číslo periodika v rámci svazku
S
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
—
Kód UT WoS článku
000269005600064
EID výsledku v databázi Scopus
—