Reactions of reductones and methylene-active compounds with Maillard carbonyl intermediates.
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F09%3A00022361" target="_blank" >RIV/60461373:22330/09:00022361 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Reactions of reductones and methylene-active compounds with Maillard carbonyl intermediates.
Popis výsledku v původním jazyce
The reducing activity of principal low-molecular non-nitrogen Maillard reducing intermediates formed in binary mixtures with several kinds of important Maillard carbonyl products was evaluated. Only norfuraneol and 2,3-dihydro-3,5-dihydroxy-6-methyl-4H-pyran-4-one (DDMP) are able to yield active addition products. It was found that the tested compounds with reactive methylene group are notably transformed to reducing products only when reacted with cyclic compounds possessing reactive formyl group, suchas derivatives of furan-2-carbaldehyde, and also with -hydroxycarbonyl products of sugar fragmentation such as glycolaldehyde and glyceraldehyde. Several active condensation products were isolated and identified, such as stereoisomers of 2 [(2-furyl)methylidene]-4 hydroxy-5-methyl-2H-furan-3-one formed from norfuraneol and furan 2 carbaldehyde, 4 hydroxy-2-[2-(5-hydroxymethylfuryl)methylidene]-5-methyl-2H-furan-3-one (norfuraneol and 5-hydroxymethylfuran-2-carbaldehyde) and 4 hydroxy-5-
Název v anglickém jazyce
Reactions of reductones and methylene-active compounds with Maillard carbonyl intermediates.
Popis výsledku anglicky
The reducing activity of principal low-molecular non-nitrogen Maillard reducing intermediates formed in binary mixtures with several kinds of important Maillard carbonyl products was evaluated. Only norfuraneol and 2,3-dihydro-3,5-dihydroxy-6-methyl-4H-pyran-4-one (DDMP) are able to yield active addition products. It was found that the tested compounds with reactive methylene group are notably transformed to reducing products only when reacted with cyclic compounds possessing reactive formyl group, suchas derivatives of furan-2-carbaldehyde, and also with -hydroxycarbonyl products of sugar fragmentation such as glycolaldehyde and glyceraldehyde. Several active condensation products were isolated and identified, such as stereoisomers of 2 [(2-furyl)methylidene]-4 hydroxy-5-methyl-2H-furan-3-one formed from norfuraneol and furan 2 carbaldehyde, 4 hydroxy-2-[2-(5-hydroxymethylfuryl)methylidene]-5-methyl-2H-furan-3-one (norfuraneol and 5-hydroxymethylfuran-2-carbaldehyde) and 4 hydroxy-5-
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/OC%20125" target="_blank" >OC 125: Charakterizace a vlastnosti významných produktů Maillardovy reakce</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2009
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Proceedings EuroFoodChem XV - Food for the future - the contribution of chemistry to improvement of food quality
ISBN
978-87-993033-5-9
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
—
Název nakladatele
University of Copenhagen
Místo vydání
Copenhagen
Místo konání akce
Copenhagen, Denmark
Datum konání akce
5. 7. 2009
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—