Transformation pathways of reductones in the advanced Maillard reaction.
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F09%3A00022356" target="_blank" >RIV/60461373:22330/09:00022356 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Transformation pathways of reductones in the advanced Maillard reaction.
Popis výsledku v původním jazyce
The transformation of methylene-active reducing Maillard intermediates 4-hydroxy-5-methyl-2H-furan-3-one (norfuraneol) and 2,3-dihydro-3,5-dihydroxy-6-methyl-4H-pyran-4-one (DDMP) was studied in heated (at 70?95°C up to 2 h) model aqueous binary systemscontaining various reactive carbonyl Maillard intermediates. Furan-2-carbaldehyde, 5-hydroxymethylfuran-2-carbaldehyde and pyrrol-2-carbaldehyde react with the above reductones resulting in the formation of reducing products, adducts that dehydrate to active stereoisomeric condensation products.
Název v anglickém jazyce
Transformation pathways of reductones in the advanced Maillard reaction.
Popis výsledku anglicky
The transformation of methylene-active reducing Maillard intermediates 4-hydroxy-5-methyl-2H-furan-3-one (norfuraneol) and 2,3-dihydro-3,5-dihydroxy-6-methyl-4H-pyran-4-one (DDMP) was studied in heated (at 70?95°C up to 2 h) model aqueous binary systemscontaining various reactive carbonyl Maillard intermediates. Furan-2-carbaldehyde, 5-hydroxymethylfuran-2-carbaldehyde and pyrrol-2-carbaldehyde react with the above reductones resulting in the formation of reducing products, adducts that dehydrate to active stereoisomeric condensation products.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/OC%20125" target="_blank" >OC 125: Charakterizace a vlastnosti významných produktů Maillardovy reakce</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2009
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Czech Journal of Food Science
ISSN
1212-1800
e-ISSN
—
Svazek periodika
27
Číslo periodika v rámci svazku
S
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
—
Kód UT WoS článku
000269005600047
EID výsledku v databázi Scopus
—