Způsob pro in situ objektivní určení intenzity staré chuti piva
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60193697%3A_____%2F20%3AN0000030" target="_blank" >RIV/60193697:_____/20:N0000030 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://isdv.upv.cz/doc/FullFiles/Patents/FullDocuments/308/308407.pdf" target="_blank" >https://isdv.upv.cz/doc/FullFiles/Patents/FullDocuments/308/308407.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Způsob pro in situ objektivní určení intenzity staré chuti piva
Popis výsledku v původním jazyce
Vynález se týká způsobu pro in situ objektivní určení intenzity staré chuti piva, při kterém se reflektometrickou analýzou, která probíhá 3 až 5 minut, zjistí zdánlivá suma furan-2-karbaldehydů, zejména 5-(hydroxymethyl)furan-2-karbaldehydu a furan-2-karbaldehydu ve vzorku piva a v kontrolním vzorku tvořeném vodným roztokem 5-(hydroxymethyl)furan-2-karbaldehydu s koncentrací 1 až 60 mg/l, a při následném zpracování takto získané reflektometrické odezvy specifickým algoritmem, resp. algoritmy se intenzita staré chuti piva kvantifikuje na číselné škále 0 až 4; ve výjimečných případech však nelze vyloučit také dosažení hodnoty vyšší než 4. Kvantifikační limit tohoto způsobu je 1,0, jeho nejistota pak 0,5. Podpis licenční smlouvy 15.9.2020.
Název v anglickém jazyce
The objective in-situ determination of stale flavor intensity of beer
Popis výsledku anglicky
The invention relates to a method for in situ objective determination of the intensity of the stale taste of beer, in which an apparent sum of furan-2-carbaldehydes, in particular 5- (hydroxymethyl) furan-2-carbaldehyde and furan-2-carbaldehyde in a beer sample and in a control sample consisting of an aqueous solution of 5- (hydroxymethyl) furan-2-carbaldehyde at a concentration of 1 to 60 mg / l. There is obtained by the subsequent processing of the reflectometric response by a specific algorithm, resp. algorithms, the intensity of the stale beer taste, which is quantified on a numerical scale of 0 to 4; in exceptional cases, however, reaching a value higher than 4 cannot be ruled out. The quantification limit and uncertainty is 1.0 and 0.5, respectively. Signing the license contract Sept. 15, 2020.
Klasifikace
Druh
P - Patent
CEP obor
—
OECD FORD obor
10406 - Analytical chemistry
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/TE02000177" target="_blank" >TE02000177: Centrum pro inovativní využití a posílení konkurenceschopnosti českých pivovarských surovin a výrobků</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2020
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Číslo patentu nebo vzoru
308407
Vydavatel
CZ001 -
Název vydavatele
Industrial Property Office
Místo vydání
Prague
Stát vydání
CZ - Česká republika
Datum přijetí
18. 6. 2020
Název vlastníka
Výzkumný ústav pivovarský a sladařský,a.s.
Způsob využití
B - Výsledek je využíván orgány státní nebo veřejné správy
Druh možnosti využití
A - K využití výsledku jiným subjektem je vždy nutné nabytí licence