The usage of a reflectometric method for 5-(hydroxymethyl)furan-2-carbaldehyde determination as a stale flavor sensor for beer
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60193697%3A_____%2F19%3AN0000142" target="_blank" >RIV/60193697:_____/19:N0000142 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/00216208:11310/19:10385024
Výsledek na webu
<a href="https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2214289418302540?via%3Dihub" target="_blank" >https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2214289418302540?via%3Dihub</a>
DOI - Digital Object Identifier
<a href="http://dx.doi.org/10.1016/j.fpsl.2018.11.011" target="_blank" >10.1016/j.fpsl.2018.11.011</a>
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
The usage of a reflectometric method for 5-(hydroxymethyl)furan-2-carbaldehyde determination as a stale flavor sensor for beer
Popis výsledku v původním jazyce
Popis výsledku v anglickém jazyce A rapid, mobile and objective method for in situ determination of a degree of sensory deterioration of beer caused by the aging process during storage was developed and validated. The novel method uses current reflectometric method of 5-(hydroxymethyl)furan-2-carbaldehyde (HMF) determination for the purpose of taste sensor. It requires only few minutes and an easy-to-use mobile reflectometer with test strips. According to our previous study, HMF is a very good indicator of a stale flavor in beer determined by a sensory analysis (correlation higher than 0.96). The reflectometric signal is transformed to the degree of the stale flavor using specified algorithm, which was derived in this study. The method provides results comparable with the sensory analysis by a trained sensory panel for lager beers and also provides objective reflection of beer deterioration for other beer styles.
Název v anglickém jazyce
The usage of a reflectometric method for 5-(hydroxymethyl)furan-2-carbaldehyde determination as a stale flavor sensor for beer
Popis výsledku anglicky
Popis výsledku v anglickém jazyce A rapid, mobile and objective method for in situ determination of a degree of sensory deterioration of beer caused by the aging process during storage was developed and validated. The novel method uses current reflectometric method of 5-(hydroxymethyl)furan-2-carbaldehyde (HMF) determination for the purpose of taste sensor. It requires only few minutes and an easy-to-use mobile reflectometer with test strips. According to our previous study, HMF is a very good indicator of a stale flavor in beer determined by a sensory analysis (correlation higher than 0.96). The reflectometric signal is transformed to the degree of the stale flavor using specified algorithm, which was derived in this study. The method provides results comparable with the sensory analysis by a trained sensory panel for lager beers and also provides objective reflection of beer deterioration for other beer styles.
Klasifikace
Druh
J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science
CEP obor
—
OECD FORD obor
10406 - Analytical chemistry
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/TE02000177" target="_blank" >TE02000177: Centrum pro inovativní využití a posílení konkurenceschopnosti českých pivovarských surovin a výrobků</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2019
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Food Packageing and Shelf Life
ISSN
2214-2894
e-ISSN
—
Svazek periodika
19
Číslo periodika v rámci svazku
March 2019
Stát vydavatele periodika
NL - Nizozemsko
Počet stran výsledku
6
Strana od-do
1-6
Kód UT WoS článku
000458267200001
EID výsledku v databázi Scopus
2-s2.0-85057185929