Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

The usage of a reflectometric method for 5-(hydroxymethyl)furan-2-carbaldehyde determination as a stale flavor sensor for beer

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60193697%3A_____%2F19%3AN0000142" target="_blank" >RIV/60193697:_____/19:N0000142 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/00216208:11310/19:10385024

  • Výsledek na webu

    <a href="https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2214289418302540?via%3Dihub" target="_blank" >https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2214289418302540?via%3Dihub</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.1016/j.fpsl.2018.11.011" target="_blank" >10.1016/j.fpsl.2018.11.011</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    The usage of a reflectometric method for 5-(hydroxymethyl)furan-2-carbaldehyde determination as a stale flavor sensor for beer

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Popis výsledku v anglickém jazyce A rapid, mobile and objective method for in situ determination of a degree of sensory deterioration of beer caused by the aging process during storage was developed and validated. The novel method uses current reflectometric method of 5-(hydroxymethyl)furan-2-carbaldehyde (HMF) determination for the purpose of taste sensor. It requires only few minutes and an easy-to-use mobile reflectometer with test strips. According to our previous study, HMF is a very good indicator of a stale flavor in beer determined by a sensory analysis (correlation higher than 0.96). The reflectometric signal is transformed to the degree of the stale flavor using specified algorithm, which was derived in this study. The method provides results comparable with the sensory analysis by a trained sensory panel for lager beers and also provides objective reflection of beer deterioration for other beer styles.

  • Název v anglickém jazyce

    The usage of a reflectometric method for 5-(hydroxymethyl)furan-2-carbaldehyde determination as a stale flavor sensor for beer

  • Popis výsledku anglicky

    Popis výsledku v anglickém jazyce A rapid, mobile and objective method for in situ determination of a degree of sensory deterioration of beer caused by the aging process during storage was developed and validated. The novel method uses current reflectometric method of 5-(hydroxymethyl)furan-2-carbaldehyde (HMF) determination for the purpose of taste sensor. It requires only few minutes and an easy-to-use mobile reflectometer with test strips. According to our previous study, HMF is a very good indicator of a stale flavor in beer determined by a sensory analysis (correlation higher than 0.96). The reflectometric signal is transformed to the degree of the stale flavor using specified algorithm, which was derived in this study. The method provides results comparable with the sensory analysis by a trained sensory panel for lager beers and also provides objective reflection of beer deterioration for other beer styles.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    10406 - Analytical chemistry

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/TE02000177" target="_blank" >TE02000177: Centrum pro inovativní využití a posílení konkurenceschopnosti českých pivovarských surovin a výrobků</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2019

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Food Packageing and Shelf Life

  • ISSN

    2214-2894

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    19

  • Číslo periodika v rámci svazku

    March 2019

  • Stát vydavatele periodika

    NL - Nizozemsko

  • Počet stran výsledku

    6

  • Strana od-do

    1-6

  • Kód UT WoS článku

    000458267200001

  • EID výsledku v databázi Scopus

    2-s2.0-85057185929