Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Agaritine content of 53 Agaricus species collected from nature

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F09%3A00022375" target="_blank" >RIV/60461373:22330/09:00022375 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Agaritine content of 53 Agaricus species collected from nature

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Fifty-three different species of the genus Agaricus were collected in the Czech Republic during the period 1998-2001 and identified by an experienced mycologist. The samples were analysed for agaritine (N2-(gamma-L-glutamyl)-4-hydroxymethylphenylhydrazine) content, a precursor to a suspected rodent carcinogen. There was a huge variation in agaritine content between species, but less variation between samples of a species. Whereas the cultivated mushroom Agaricus bisporus commonly contain 200-500 mg agaritine kg(-1) fresh weight, no less than 24 of the 53 species contained agaritine levels above 1000 mg kg(-1) fresh weight. The highest level was found in A. elvensis containing up to 10,000 mg kg(-1) fresh weight. Twenty species contained intermediate levels (100-1000 mg kg(-1)), and nine species were below 100 mg kg(-1). Some of the species producing low levels of agaritine might be candidates for future strain development of Agaricus mushrooms for cultivation. No correlation could be o

  • Název v anglickém jazyce

    Agaritine content of 53 Agaricus species collected from nature

  • Popis výsledku anglicky

    Fifty-three different species of the genus Agaricus were collected in the Czech Republic during the period 1998-2001 and identified by an experienced mycologist. The samples were analysed for agaritine (N2-(gamma-L-glutamyl)-4-hydroxymethylphenylhydrazine) content, a precursor to a suspected rodent carcinogen. There was a huge variation in agaritine content between species, but less variation between samples of a species. Whereas the cultivated mushroom Agaricus bisporus commonly contain 200-500 mg agaritine kg(-1) fresh weight, no less than 24 of the 53 species contained agaritine levels above 1000 mg kg(-1) fresh weight. The highest level was found in A. elvensis containing up to 10,000 mg kg(-1) fresh weight. Twenty species contained intermediate levels (100-1000 mg kg(-1)), and nine species were below 100 mg kg(-1). Some of the species producing low levels of agaritine might be candidates for future strain development of Agaricus mushrooms for cultivation. No correlation could be o

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2009

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Food Additives and Contaminants

  • ISSN

    0265-203X

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    26

  • Číslo periodika v rámci svazku

    1

  • Stát vydavatele periodika

    GB - Spojené království Velké Británie a Severního Irska

  • Počet stran výsledku

    12

  • Strana od-do

  • Kód UT WoS článku

    000262717200013

  • EID výsledku v databázi Scopus