Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Přehled metod purifikace lihu využívaných v nápojovém průmyslu

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F09%3A00022489" target="_blank" >RIV/60461373:22330/09:00022489 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Přehled metod purifikace lihu využívaných v nápojovém průmyslu

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Článek předkládá rozdílné přístupy výrobců lihu a alkoholických nápojů k zajištění požadované kvality lihu a jeho případnému zušlechťování. To se týká zejména odstraňování vedlejších kvasných produktů a doprovodných látek z lihu, které jsou nežádoucí především ze senzorického hlediska. Kromě opakované rektifikace a rafinace lze vlastnosti lihu zlepšit pomocí adsorpčních technik. Z nich je nejčastěji využívána adsorpce látek na aktivní uhlí. Existuje řada variant a možností zvýšení účinnosti tohoto procesu. Mimo to lze pro zušlechtění lihu použít i jiných filtračně-adsorpčních materiálů, techniky založené na kontaktu lihu s plynem, přídavky různých činidel nebo iontovýměnných procesů. Tyto způsoby úpravy a zušlechťování lihu nacházejí uplatnění zejménapři výrobě vysoce jakostních vodek.

  • Název v anglickém jazyce

    Overview of alcohol purification methods used in beverage industry

  • Popis výsledku anglicky

    The article gives overview of various methods of alcohol and alcoholic beverage producers to ensure the required quality of alcohol and its possible refinement. This applies especially for the removal of fermentation by-products and accompanying substances from alcohol, which are undesirable mainly from the sensorial point of view. In addition to repeated rectification and purification, the properties of alcohol can be improved by means of adsorption methods from which the adsorption of substances on activated carbon is the most frequently used one. There exists a number of alternatives and possibilities how to increase this process. For alcohol purification, some other filtration and adsorption materials can also be used, such as techniques based on the contact of alcohol with gas, additions of various agents or ion-exchange methods.These ways of treatment and purification of alcohol can be applied especially for the production of high-quality vodka brands.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    EI - Biotechnologie a bionika

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/2A-2TP1%2F124" target="_blank" >2A-2TP1/124: Výzkum a vývoj nových metod pro zlepšení kvalitativních parametrů lihu, použitelných při výrobě lihovin.</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2009

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Kvasný průmysl

  • ISSN

    0023-5830

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    55

  • Číslo periodika v rámci svazku

    1

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    5

  • Strana od-do

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus