Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Evaluation of Two Food Grade Proliposomes To Encapsulate an Extract of a Commercial Enzyme Preparation by Microfluidization

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F09%3A00022913" target="_blank" >RIV/60461373:22330/09:00022913 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Evaluation of Two Food Grade Proliposomes To Encapsulate an Extract of a Commercial Enzyme Preparation by Microfluidization

  • Popis výsledku v původním jazyce

    The entrapment by microfluidization of a commercial enzyme extract (Debitrase DBP20) in liposomes using two food grade proliposome (C and S) preparations was studied. Liposomes obtained at a low microfluidization pressure (4000 psi) were distributed in abimodal population of small (30-40 nm) and large vesicles (300-700 nm). The composition of the proliposome influenced entrapment efficiency and the repartition of the enzyme between the core and the surface of the liposome. More enzyme was associated with the liposomal surface and greater entrapment efficiencies (64%) were obtained for liposomes with the highest negative zeta potential (proliposome C). Increasing microfluidization pressure and increasing the number of passes through the microfluidizerresulted in losses in entrapment efficiency and enzyme activity, due to decreasing liposome size and enzyme denaturation. Entrapment efficiency was not influenced by external pH and enzyme activity was not adversely affected over storage

  • Název v anglickém jazyce

    Evaluation of Two Food Grade Proliposomes To Encapsulate an Extract of a Commercial Enzyme Preparation by Microfluidization

  • Popis výsledku anglicky

    The entrapment by microfluidization of a commercial enzyme extract (Debitrase DBP20) in liposomes using two food grade proliposome (C and S) preparations was studied. Liposomes obtained at a low microfluidization pressure (4000 psi) were distributed in abimodal population of small (30-40 nm) and large vesicles (300-700 nm). The composition of the proliposome influenced entrapment efficiency and the repartition of the enzyme between the core and the surface of the liposome. More enzyme was associated with the liposomal surface and greater entrapment efficiencies (64%) were obtained for liposomes with the highest negative zeta potential (proliposome C). Increasing microfluidization pressure and increasing the number of passes through the microfluidizerresulted in losses in entrapment efficiency and enzyme activity, due to decreasing liposome size and enzyme denaturation. Entrapment efficiency was not influenced by external pH and enzyme activity was not adversely affected over storage

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2009

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Journal of Agricultural and Food Chemistry

  • ISSN

    0021-8561

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    57

  • Číslo periodika v rámci svazku

    8

  • Stát vydavatele periodika

    US - Spojené státy americké

  • Počet stran výsledku

    7

  • Strana od-do

  • Kód UT WoS článku

    000265227600041

  • EID výsledku v databázi Scopus