Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Charakterizace liposomálního derivátu vitaminu E

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027162%3A_____%2F06%3A%230000292" target="_blank" >RIV/00027162:_____/06:#0000292 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Charakterizace liposomálního derivátu vitaminu E

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Liposomální derivát vitaminu E byl připraven a charakterizován. Liposomy byly připraveny hydratací lipidního filmu, lyofilizací z isopropanolu a metodou proliposom-liposom. Pro redukci velikosti liposomů (200 nm) byly použity sekundární techniky: vysokotlaká homogenizace a proces extruze. Metodou proliposom-liposom byl získán homogenní liposomální preparát s vhodnou distribucí velikosti liposomů (200 nm, PDI 0,2) a následné použití sekundárních technik nebylo nutné. U technik vysokotlaké homogenizace aextruze byl testován a srovnáván vliv na distribuci velikosti liposomů. Proces extruze byl vhodnější než vysokotlaká homogenizace ve vztahu k hodnotám polydisperzit a velikosti liposomů. Lyofilizace je procesem zajišťující stabilitu liposomálních preparátů při jejich skladování. Testovány byly různé molární poměry lipid:sacharosa. Minimální poměr zajišťující stabilitu liposomálního preparátu byl lipid:sacharosa (1:5).

  • Název v anglickém jazyce

    Liposomal derivative of vitamin E characterization

  • Popis výsledku anglicky

    We prepared and characterized liposomal derivative of vitamin E. Liposomes were prepared by hydration of lipid film, lyophilisation from isopropanol and proliposome-liposome method. Secondary techniques, high pressure homogenisation and process of extrusion, were applied to reduce size of liposomes to 200 nm. Proliposome-liposome method was modified to produce homogenous liposomal preparation of suitable size distribution (200 nm, PDI 0.2) in one step, so application of secondary processing techniques was not needed. We tested also effect of extrusion and high pressure homogenisation on size distribution. We found that application of extrusion was superior to high pressure homogenisation in terms of polydispersity index and final size of liposomal preparations. Lyophilisation is a process, which stabilizes liposomal preparations during storage. The different molar ratios of lipid:sucrose were tested. The minimal ratio for stabilisation of liposomal preparation was lipid:sucrose (1:5).

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    FR - Farmakologie a lékárnická chemie

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2006

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Monitorování cizorodých látek v životním prostředí

  • ISBN

    80-7194-903-5

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    7

  • Strana od-do

    141-147

  • Název nakladatele

    Univerzita Pardubice

  • Místo vydání

    Pardubice

  • Místo konání akce

    Mladkov

  • Datum konání akce

    12. 4. 2006

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    CST - Celostátní akce

  • Kód UT WoS článku