Charakterizace liposomálního derivátu vitaminu E
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027162%3A_____%2F06%3A%230000292" target="_blank" >RIV/00027162:_____/06:#0000292 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Charakterizace liposomálního derivátu vitaminu E
Popis výsledku v původním jazyce
Liposomální derivát vitaminu E byl připraven a charakterizován. Liposomy byly připraveny hydratací lipidního filmu, lyofilizací z isopropanolu a metodou proliposom-liposom. Pro redukci velikosti liposomů (200 nm) byly použity sekundární techniky: vysokotlaká homogenizace a proces extruze. Metodou proliposom-liposom byl získán homogenní liposomální preparát s vhodnou distribucí velikosti liposomů (200 nm, PDI 0,2) a následné použití sekundárních technik nebylo nutné. U technik vysokotlaké homogenizace aextruze byl testován a srovnáván vliv na distribuci velikosti liposomů. Proces extruze byl vhodnější než vysokotlaká homogenizace ve vztahu k hodnotám polydisperzit a velikosti liposomů. Lyofilizace je procesem zajišťující stabilitu liposomálních preparátů při jejich skladování. Testovány byly různé molární poměry lipid:sacharosa. Minimální poměr zajišťující stabilitu liposomálního preparátu byl lipid:sacharosa (1:5).
Název v anglickém jazyce
Liposomal derivative of vitamin E characterization
Popis výsledku anglicky
We prepared and characterized liposomal derivative of vitamin E. Liposomes were prepared by hydration of lipid film, lyophilisation from isopropanol and proliposome-liposome method. Secondary techniques, high pressure homogenisation and process of extrusion, were applied to reduce size of liposomes to 200 nm. Proliposome-liposome method was modified to produce homogenous liposomal preparation of suitable size distribution (200 nm, PDI 0.2) in one step, so application of secondary processing techniques was not needed. We tested also effect of extrusion and high pressure homogenisation on size distribution. We found that application of extrusion was superior to high pressure homogenisation in terms of polydispersity index and final size of liposomal preparations. Lyophilisation is a process, which stabilizes liposomal preparations during storage. The different molar ratios of lipid:sucrose were tested. The minimal ratio for stabilisation of liposomal preparation was lipid:sucrose (1:5).
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
FR - Farmakologie a lékárnická chemie
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2006
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Monitorování cizorodých látek v životním prostředí
ISBN
80-7194-903-5
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
7
Strana od-do
141-147
Název nakladatele
Univerzita Pardubice
Místo vydání
Pardubice
Místo konání akce
Mladkov
Datum konání akce
12. 4. 2006
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—