Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Optimalizace produkce butanolu

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F10%3A00023763" target="_blank" >RIV/60461373:22330/10:00023763 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Optimalizace produkce butanolu

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Produkce biobutanolu pomocí tzv. aceton-butanol-etanolového (ABE) kvašení, kdy bakterie rodu Clostridium fermentují za anaerobních podmínek zejména sacharidické substráty, by se mohla stát takzvanou přemosťující technologií výroby biopaliv, a proto v současnosti budí velkou pozornost. Proces výroby 1-butanolu je srovnáván s výrobou etanolu, jeho hlavní rysy jsou však v mnohém odlišné; tvorba za striktně anaerobních podmínek, nikoliv jako primární metabolit ale při sporulaci a možnost využití různých substrátů nejen glukosy a sacharosy. V této studii jsou diskutována zejména dvě témata, související s optimalizací procesu tj. výběr vhodné suroviny a uspořádání kultivačního procesu.

  • Název v anglickém jazyce

    Optimization of butanol production

  • Popis výsledku anglicky

    Biobutanol production by acetone-butanol-ethanol (ABE) fermentation when bacteria of the genus Clostridium ferment saccharidic substrates could become bridging technology of biofuels production and therefore it draws great attention. Process of 1-butanolproduction used to be compared with ethanol production. However its main features are different; 1-butanol formation takes place under anaerobic conditions and it is not primary metabolite but it is produced during sporulation. Clostridium bacteria lasocan utilize various substrates not only glucose or saccharose. In this study mainly two topics with close connection to process optimization are discussed i.e. selection of apropriate feedstock and cultivation process arrangement.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    EI - Biotechnologie a bionika

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2010

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Aprochem 2010

  • ISBN

    978-80-02-02214-5

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    5

  • Strana od-do

  • Název nakladatele

    PCHE - PetroCHemEng, Praha

  • Místo vydání

    Praha

  • Místo konání akce

    Kouty nad Desnou

  • Datum konání akce

    1. 1. 2010

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    CST - Celostátní akce

  • Kód UT WoS článku