TŘÍDĚNÍ JEČMENŮ POMOCÍ VIBRAČNÍ SPEKTROSKOPIE A MULTIVARIAČNÍ ANALÝZY
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F10%3A00023847" target="_blank" >RIV/60461373:22330/10:00023847 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
TŘÍDĚNÍ JEČMENŮ POMOCÍ VIBRAČNÍ SPEKTROSKOPIE A MULTIVARIAČNÍ ANALÝZY
Popis výsledku v původním jazyce
Tato práce je věnovaná využití FT-NIR a FT-IR spektroskopie v kombinaci s analýzou hlavních komponent (PCA ? principal component analysis) pro třídění vzorků ječmenů různých odrůd a hybridů na základě jejich chemického složení a genetického původu.
Název v anglickém jazyce
CLASSIFICATION OF BARLEY USING VIBRATION SPECTROSCOPY AND MULTIVARIATE ANALYSIS
Popis výsledku anglicky
In this work FT-IR (400-4000 cm-1) and FT-NIR (4000-10000 cm-1) spectra of 101 samples of milled barley grains (various varieties and hybrids) were measured. Obtained spectra were normalized and their 1st derivatives were used for principal component analysis (PCA). Both spectroscopic methods showed differences in barley grain composition. The set of barleys was divided into several clusters containing similar samples. Despite the fact that direct correlation between obtained results and content of beta-glucans was not found, a group of barleys containing small amounts of these polysaccharides was successfully separated from the majority of samples.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QH91053" target="_blank" >QH91053: Zlepšení kvality zrna ječmene využitím donorů diferencovaného obsahu přirozených látek s ambivalentním nutričním účinkem.</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2010
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Potravinárstvo
ISBN
—
ISSN
1337-0960
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
—
Název nakladatele
HACCP Consulting
Místo vydání
Nitrianske Hrnčiarovce
Místo konání akce
Nitra, Slovensko
Datum konání akce
1. 1. 2010
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—