Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

TŘÍDĚNÍ JEČMENŮ POMOCÍ VIBRAČNÍ SPEKTROSKOPIE A MULTIVARIAČNÍ ANALÝZY

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F10%3A00023847" target="_blank" >RIV/60461373:22330/10:00023847 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    TŘÍDĚNÍ JEČMENŮ POMOCÍ VIBRAČNÍ SPEKTROSKOPIE A MULTIVARIAČNÍ ANALÝZY

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Tato práce je věnovaná využití FT-NIR a FT-IR spektroskopie v kombinaci s analýzou hlavních komponent (PCA ? principal component analysis) pro třídění vzorků ječmenů různých odrůd a hybridů na základě jejich chemického složení a genetického původu.

  • Název v anglickém jazyce

    CLASSIFICATION OF BARLEY USING VIBRATION SPECTROSCOPY AND MULTIVARIATE ANALYSIS

  • Popis výsledku anglicky

    In this work FT-IR (400-4000 cm-1) and FT-NIR (4000-10000 cm-1) spectra of 101 samples of milled barley grains (various varieties and hybrids) were measured. Obtained spectra were normalized and their 1st derivatives were used for principal component analysis (PCA). Both spectroscopic methods showed differences in barley grain composition. The set of barleys was divided into several clusters containing similar samples. Despite the fact that direct correlation between obtained results and content of beta-glucans was not found, a group of barleys containing small amounts of these polysaccharides was successfully separated from the majority of samples.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QH91053" target="_blank" >QH91053: Zlepšení kvality zrna ječmene využitím donorů diferencovaného obsahu přirozených látek s ambivalentním nutričním účinkem.</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2010

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Potravinárstvo

  • ISBN

  • ISSN

    1337-0960

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    5

  • Strana od-do

  • Název nakladatele

    HACCP Consulting

  • Místo vydání

    Nitrianske Hrnčiarovce

  • Místo konání akce

    Nitra, Slovensko

  • Datum konání akce

    1. 1. 2010

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    EUR - Evropská akce

  • Kód UT WoS článku