GLOBALGAP, kvalitní surovina ? klíč pro kvalitní potraviny
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F10%3A00023850" target="_blank" >RIV/60461373:22330/10:00023850 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
GLOBALGAP, kvalitní surovina ? klíč pro kvalitní potraviny
Popis výsledku v původním jazyce
Standard GLOBALGAP je celosvětově uznávaným privátním standardem správné zemědělské praxe. Standard vznikl jako společná aktivita obchodníků a zemědělských producentů s cílem vytvořit možnost deklarovat správnost používaných postupů prostřednictvím certifikace podle jednotného standardu, který bude celosvětově rozeznatelným. Jednotlivé požadavky standardu jsou formulovány tak, aby pokryly oblasti bezpečnosti produkce, environmentálního dopadu, omezování používání chemických přípravků, bezpečnosti práce,welfair zvířat a odpovědného chování zaměstnavatelů ke svým zaměstnancům. Standard pokrývá problematiku primární produkce a je rozdělen do modulů pro rostlinnou výrobu, živočišnou výrobu a produkci v akvakulturách. Článek popisuje postavení standardu vcelosvětovém měřítku, obsah jednotlivých modulů, možná úskalí při zavádění a postupy při certifikaci.
Název v anglickém jazyce
GLOBALGAP, quality ingredients - the key to quality food
Popis výsledku anglicky
GLOBALGAP is worldwide recognized private standard of Good Agriculture Practice. The standard was established as joint activity of retailers and primary producers. The goal of standard was to create a possibility to declare correctness of procedures by way of certification according to the uniform standard, which is worldwide recognized. Requirements of the standard are formulated to cover: safe produce, environmental impact of farming, reducing the use of chemical inputs, working safety, animal welfareand responsible approach to the workers. The standard is covering primary production and is devided into three modules: plant production, animal production and production in aquaculture. The article is describing position of the standard in the world, content of modules, barriers in certification and certification procedures.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QG60148" target="_blank" >QG60148: Podpora zavádění standardů EUREP GAP do zemědělské praxe</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2010
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Náš Chov
ISSN
0027-8068
e-ISSN
—
Svazek periodika
2010
Číslo periodika v rámci svazku
06
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
2
Strana od-do
—
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—