Aktivita citrátsyntázy v exsudátu v průběhu zmrazování masa
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F10%3A00024172" target="_blank" >RIV/60461373:22330/10:00024172 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Aktivita citrátsyntázy v exsudátu v průběhu zmrazování masa
Popis výsledku v původním jazyce
PŘELOŽIT: We studied the citratsynthase activity during the freezing of meat surface and during storage of meat at cooling temperature. During the freezing process of meat, small ice crystals are formed and so can damage cell mitochondria, from where citrate synthase is released into the outflowing exudate. The presence of the enzyme in the meat exudate was detected by a spectrophotometrical method with the use of a Sigma Aldrich commercial set. The catalytic activity value of the enzyme was calculatedfrom the absorbance, which increased after adding the samples to the substrate. The measuring was done on pork loin and leg, which where surface-frozen in a fast-freezing device (based on liquid nitrogen at) for different time intervals. The used enzymatic method was suitable even if small damages of meat cells occured (samples of surface-frozen meat showed little damage in comparison with inner non freezed parts). Differences between the activity of citratesynthase in fresh and frozen p
Název v anglickém jazyce
Activity of citratsynthase in meat exudate during freezing
Popis výsledku anglicky
We studied the citratsynthase activity during the freezing of meat surface and during storage of meat at cooling temperature. During the freezing process of meat, small ice crystals are formed and so can damage cell mitochondria, from where citrate synthase is released into the outflowing exudate. The presence of the enzyme in the meat exudate was detected by a spectrophotometrical method with the use of a Sigma Aldrich commercial set. The catalytic activity value of the enzyme was calculated from the absorbance, which increased after adding the samples to the substrate. The measuring was done on pork loin and leg, which where surface-frozen in a fast-freezing device (based on liquid nitrogen at) for different time intervals. The used enzymatic methodwas suitable even if small damages of meat cells occured (samples of surface-frozen meat showed little damage in comparison with inner non freezed parts). Differences between the activity of citratesynthase in fresh and frozen parts of th
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2010
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Hygiena a technologie potravin ? XL. Lenfeldovy a Höklovy dny
ISBN
978-80-7305-121-1
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
—
Název nakladatele
VFU Brno
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
Brno
Datum konání akce
1. 1. 2010
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—