Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Aktivita citrátsyntázy v exsudátu v průběhu zmrazování masa

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F10%3A00024172" target="_blank" >RIV/60461373:22330/10:00024172 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Aktivita citrátsyntázy v exsudátu v průběhu zmrazování masa

  • Popis výsledku v původním jazyce

    PŘELOŽIT: We studied the citratsynthase activity during the freezing of meat surface and during storage of meat at cooling temperature. During the freezing process of meat, small ice crystals are formed and so can damage cell mitochondria, from where citrate synthase is released into the outflowing exudate. The presence of the enzyme in the meat exudate was detected by a spectrophotometrical method with the use of a Sigma Aldrich commercial set. The catalytic activity value of the enzyme was calculatedfrom the absorbance, which increased after adding the samples to the substrate. The measuring was done on pork loin and leg, which where surface-frozen in a fast-freezing device (based on liquid nitrogen at) for different time intervals. The used enzymatic method was suitable even if small damages of meat cells occured (samples of surface-frozen meat showed little damage in comparison with inner non freezed parts). Differences between the activity of citratesynthase in fresh and frozen p

  • Název v anglickém jazyce

    Activity of citratsynthase in meat exudate during freezing

  • Popis výsledku anglicky

    We studied the citratsynthase activity during the freezing of meat surface and during storage of meat at cooling temperature. During the freezing process of meat, small ice crystals are formed and so can damage cell mitochondria, from where citrate synthase is released into the outflowing exudate. The presence of the enzyme in the meat exudate was detected by a spectrophotometrical method with the use of a Sigma Aldrich commercial set. The catalytic activity value of the enzyme was calculated from the absorbance, which increased after adding the samples to the substrate. The measuring was done on pork loin and leg, which where surface-frozen in a fast-freezing device (based on liquid nitrogen at) for different time intervals. The used enzymatic methodwas suitable even if small damages of meat cells occured (samples of surface-frozen meat showed little damage in comparison with inner non freezed parts). Differences between the activity of citratesynthase in fresh and frozen parts of th

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2010

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Hygiena a technologie potravin ? XL. Lenfeldovy a Höklovy dny

  • ISBN

    978-80-7305-121-1

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

  • Název nakladatele

    VFU Brno

  • Místo vydání

    Brno

  • Místo konání akce

    Brno

  • Datum konání akce

    1. 1. 2010

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    CST - Celostátní akce

  • Kód UT WoS článku