Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Enzymové metody pro detekci zmražení hovězího masa

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F15%3A43899814" target="_blank" >RIV/60461373:22330/15:43899814 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Enzymové metody pro detekci zmražení hovězího masa

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Ledové krystaly vznikají během procesu zmrazení masa poškození buněčných membrán a buněčné organely a způsobit uvolnění mitochondriálních enzymů do exsudátu. Přítomnost těchto enzymů může indikovat proto předchozí zmrazení masa. Na této hypotéze byla vyvinuta metoda pro rozlišení čerstvého masa od zmrazeného/rozmrazeného. Cílem této studie bylo dále porovnat aktivity mitochondriálních enzymů aconitasy a citrát syntázy v hovězím mase v různých skladovacích podmínkách. Zjištěný enzym byl navzdory teorii nalezen také v exsudátu čerstvého masa, ale v porovnání s hodnotami naměřenými v rozmrazeném mase byly významně nižší.

  • Název v anglickém jazyce

    Enzymatic methods for the detection of the freezing of the beef meat

  • Popis výsledku anglicky

    Ice crystals formed during the freezing process of meat damage cell membranes and cellular organelles and cause the release of mitochondrial enzymes into the exudate. The presence of these enzymes might therefore indicate former freezing procedures carried out on a specific meat sample. Based on this hypothesis a method was developed to distinguish fresh meat from frozen/thawed meat. Further the goal of this study was to compare the activity of mitochondrial enzyme aconitase and citrate synthase in beef meat under different storage conditions. The detected enzyme was despite the theory found also in the exudate of fresh meat, but comparing to values measured in thawed meat these values were lower.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QI111B053" target="_blank" >QI111B053: Nové postupy pro využití zemědělských surovin a produkci hlavních druhů potravin zvyšující jejich kvalitu, bezpečnost, konkurenceschopnost a výživový benefit spotřebiteli.</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2015

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Laboralim 2015: Zborník vedeckých prác

  • ISBN

    978-80-89597-23-9

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    5

  • Strana od-do

    327-331

  • Název nakladatele

    Slovenská technická univerzita v Bratislave (STU)

  • Místo vydání

    Bratislava

  • Místo konání akce

    Gabčíkovo

  • Datum konání akce

    5. 3. 2015

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    EUR - Evropská akce

  • Kód UT WoS článku