Enzymové metody pro detekci zmražení hovězího masa
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F15%3A43899814" target="_blank" >RIV/60461373:22330/15:43899814 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Enzymové metody pro detekci zmražení hovězího masa
Popis výsledku v původním jazyce
Ledové krystaly vznikají během procesu zmrazení masa poškození buněčných membrán a buněčné organely a způsobit uvolnění mitochondriálních enzymů do exsudátu. Přítomnost těchto enzymů může indikovat proto předchozí zmrazení masa. Na této hypotéze byla vyvinuta metoda pro rozlišení čerstvého masa od zmrazeného/rozmrazeného. Cílem této studie bylo dále porovnat aktivity mitochondriálních enzymů aconitasy a citrát syntázy v hovězím mase v různých skladovacích podmínkách. Zjištěný enzym byl navzdory teorii nalezen také v exsudátu čerstvého masa, ale v porovnání s hodnotami naměřenými v rozmrazeném mase byly významně nižší.
Název v anglickém jazyce
Enzymatic methods for the detection of the freezing of the beef meat
Popis výsledku anglicky
Ice crystals formed during the freezing process of meat damage cell membranes and cellular organelles and cause the release of mitochondrial enzymes into the exudate. The presence of these enzymes might therefore indicate former freezing procedures carried out on a specific meat sample. Based on this hypothesis a method was developed to distinguish fresh meat from frozen/thawed meat. Further the goal of this study was to compare the activity of mitochondrial enzyme aconitase and citrate synthase in beef meat under different storage conditions. The detected enzyme was despite the theory found also in the exudate of fresh meat, but comparing to values measured in thawed meat these values were lower.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QI111B053" target="_blank" >QI111B053: Nové postupy pro využití zemědělských surovin a produkci hlavních druhů potravin zvyšující jejich kvalitu, bezpečnost, konkurenceschopnost a výživový benefit spotřebiteli.</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2015
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Laboralim 2015: Zborník vedeckých prác
ISBN
978-80-89597-23-9
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
327-331
Název nakladatele
Slovenská technická univerzita v Bratislave (STU)
Místo vydání
Bratislava
Místo konání akce
Gabčíkovo
Datum konání akce
5. 3. 2015
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—