Detekce zmrazení kuřecího masa pomocí akonitázy
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F13%3A43895401" target="_blank" >RIV/60461373:22330/13:43895401 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Detekce zmrazení kuřecího masa pomocí akonitázy
Popis výsledku v původním jazyce
ledu, jež vznikají při zmrazování, poškozují mitochondrie ve svalové tkáni; z nich se uvolňují enzymy, např. akonitáza, jejíž aktivita může být důkazem zmrazení masa. Aktivita akonitázy byla zjišťována spektrofotometricky v exsudátu, který se uvolnil zevzorku masa během chladírenského a mrazírenského skladování. Tato metoda se ukázala jako vhodná pro detekci zmrazení svaloviny. K nárůstu aktivity akonitázy docházelo i při chladírenském skladování, avšak v míře menší, než při mrazírenském skladování.
Název v anglickém jazyce
Detection of frozen chicken by aconitase
Popis výsledku anglicky
Ice crystals, formed during the freezing process of meat, damage cell membranes and cellular organelles and cause the release of mitochondrial enzymes into the exudate. The presence of these enzymes might therefore indicate former freezing procedures carried out on a specific meat sample. Based on this hypothesis a method was developed to distinguish fresh meat from frozen/thawed meat. Further the goal of this study was to compare the activity of mitochondrial enzyme aconitase in chicken breasts and thighs under different storage conditions. The detected enzyme was despite the theory found also in the exudate of fresh meat, but comparing to values measured in thawed meat these values were lower. Varying values of the aconitase activity were also foundin both anatomical parts of chicken.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QI111B053" target="_blank" >QI111B053: Nové postupy pro využití zemědělských surovin a produkci hlavních druhů potravin zvyšující jejich kvalitu, bezpečnost, konkurenceschopnost a výživový benefit spotřebiteli.</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2013
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sborník XXXIX. Konference o jakosti potravin a potravinových surovin - Ingrovy dny 2013
ISBN
978-80-7375-705-2
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
6
Strana od-do
344-349
Název nakladatele
Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
Brno
Datum konání akce
27. 2. 2013
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—