Odlišení čerstvého kuřecího masa od rozmraženého pomocí akonitázy
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F13%3A43895219" target="_blank" >RIV/60461373:22330/13:43895219 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Odlišení čerstvého kuřecího masa od rozmraženého pomocí akonitázy
Popis výsledku v původním jazyce
Krystalky ledu, které vznikají v průběhu zmražení masa, poškozují buněčné membrány a buněčné organely, které v důsledku toho uvolňují mitochondriální enzymy do sarkoplasmy. Přítomnost těchto enzymů v sarkoplasmě masa tak může indikovat předcházející zmražení. Na základě této hypotézy byla proto vyvinuta metoda na rozlišení čerstvého masa od zmraženého/rozmraženého. Dalším cílem studie bylo porovnat aktivitu mitochondriálního enzymu akonitázy u kuřecích prsou a stehen skladovaných při různých podmínkách.Navzdory teorii byl enzym nalezen i v exsudátu masa čerstvého, nicméně ve srovnání s hodnotou aktivity akonitázy u masa rozmraženého byly rozdíly významné; aktivita akonitázy je u rozmraženého masa výrazně vyšší. Navíc bylo zjištěno, že aktivita enzymuse liší i v závislosti na měřené části kuřecího JUT.
Název v anglickém jazyce
Differentiation between fresh and thawed chicken meat by the use of aconitase
Popis výsledku anglicky
Ice crystals that are formed during freezing of meat disrupt cell membranes and organelles, which lead to the release of mitochondrial enzymes into sarcoplasm. The occurrence of these enzymes in meat sarcoplasm may therefore indicate previous freezing. Based on this hypothesis, a method for distinguishing fresh and frozen/thawed meat was developed. Despite this theory, enzyme activity was also found in the exudate from fresh meat, although in much lower concentrations than in the exudate from thawed meat. Another aim of the study was to compare the aconitase activity in chicken breasts and thighs stored under different conditions. Results showed different values of the aconitase activity according to the given part of chicken carcass.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QI111B053" target="_blank" >QI111B053: Nové postupy pro využití zemědělských surovin a produkci hlavních druhů potravin zvyšující jejich kvalitu, bezpečnost, konkurenceschopnost a výživový benefit spotřebiteli.</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2013
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sborník příspěvků XLIII. Symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin
ISBN
978-80-7080-866-5
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
173-176
Název nakladatele
VŠCHT Praha
Místo vydání
Praha
Místo konání akce
Skalský Dvůr u Nového Města na Moravě
Datum konání akce
27. 5. 2013
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—