Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Odlišení čerstvého kuřecího masa od rozmraženého pomocí akonitázy

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F13%3A43895219" target="_blank" >RIV/60461373:22330/13:43895219 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Odlišení čerstvého kuřecího masa od rozmraženého pomocí akonitázy

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Krystalky ledu, které vznikají v průběhu zmražení masa, poškozují buněčné membrány a buněčné organely, které v důsledku toho uvolňují mitochondriální enzymy do sarkoplasmy. Přítomnost těchto enzymů v sarkoplasmě masa tak může indikovat předcházející zmražení. Na základě této hypotézy byla proto vyvinuta metoda na rozlišení čerstvého masa od zmraženého/rozmraženého. Dalším cílem studie bylo porovnat aktivitu mitochondriálního enzymu akonitázy u kuřecích prsou a stehen skladovaných při různých podmínkách.Navzdory teorii byl enzym nalezen i v exsudátu masa čerstvého, nicméně ve srovnání s hodnotou aktivity akonitázy u masa rozmraženého byly rozdíly významné; aktivita akonitázy je u rozmraženého masa výrazně vyšší. Navíc bylo zjištěno, že aktivita enzymuse liší i v závislosti na měřené části kuřecího JUT.

  • Název v anglickém jazyce

    Differentiation between fresh and thawed chicken meat by the use of aconitase

  • Popis výsledku anglicky

    Ice crystals that are formed during freezing of meat disrupt cell membranes and organelles, which lead to the release of mitochondrial enzymes into sarcoplasm. The occurrence of these enzymes in meat sarcoplasm may therefore indicate previous freezing. Based on this hypothesis, a method for distinguishing fresh and frozen/thawed meat was developed. Despite this theory, enzyme activity was also found in the exudate from fresh meat, although in much lower concentrations than in the exudate from thawed meat. Another aim of the study was to compare the aconitase activity in chicken breasts and thighs stored under different conditions. Results showed different values of the aconitase activity according to the given part of chicken carcass.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QI111B053" target="_blank" >QI111B053: Nové postupy pro využití zemědělských surovin a produkci hlavních druhů potravin zvyšující jejich kvalitu, bezpečnost, konkurenceschopnost a výživový benefit spotřebiteli.</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2013

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Sborník příspěvků XLIII. Symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin

  • ISBN

    978-80-7080-866-5

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

    173-176

  • Název nakladatele

    VŠCHT Praha

  • Místo vydání

    Praha

  • Místo konání akce

    Skalský Dvůr u Nového Města na Moravě

  • Datum konání akce

    27. 5. 2013

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    CST - Celostátní akce

  • Kód UT WoS článku