Hodnocení násadních kvasnic moderními metodami
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F10%3A00024173" target="_blank" >RIV/60461373:22330/10:00024173 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/60193697:_____/10:#0000581
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Hodnocení násadních kvasnic moderními metodami
Popis výsledku v původním jazyce
Byly studovány změny fyziologického stavu kvasinek při opakovaném nasazení za různých podmínek kvašení. Studovány byly klasické české kmeny uchovávané ve sbírce VÚPS. Řídícími parametry hlavního kvašení byly maximální teplota a tlak, resp. tlakem ovlivňovaná koncentrace oxidu uhličitého. Fyziologický stav kvasnic byl hodnocen jak průtokovou cytometrií na základě obsahu trehalosy a glykogenu v buňce, tak stanovením acidifikační schopnosti kvasinek. Zjistilo se, že v práci testované kmeny reagují na změnupodmínek diferencovaně. Použité metody stanovení fyziologického stavu poskytují významné informace o fyziologickém stavu kvasnic a tvorbě glykogenu. Nezaznamenala se však souvislost získaných výsledků s průběhem kvašení charakterizovaným rychlostí úbytku extraktu mezi 48. a 96. hodinou kvašení a délkou kvašení potřebnou pro dosažení rozdílu mezí zdánlivým a dosažitelným prokvašením 8?10 %.
Název v anglickém jazyce
Evaluation of Pitching Yeast by Advanced Methods
Popis výsledku anglicky
Changes in the physiological state of yeasts during repeated pitching under different fermentation conditions were studied. Traditional Czech strains kept in the culture collection of the Research Institute of Brewing and Malting (RIBM) were tested. Thecontrol parameters for the primary fermentation were maximum temperature and pressure. The pressure is dependent on the concentration of carbon dioxide. The physiological condition of yeasts was evaluated by means of flow cytometry based on the content of trehalose and glycogen in the cell and by the determination of the acidification power (AP) of the yeasts. It was found that the yeast strains tested reacted to changing conditions in different ways. The methods used for the study of the physiologicalconditions also show important information about glycogen production. No significant relationship between the results obtained and the fermentation process was found, when characterizing by the speed of extract reduction between the 48th
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
EI - Biotechnologie a bionika
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/2A-2TP1%2F031" target="_blank" >2A-2TP1/031: Výzkum technologií a příprava unikátní linky pro rozkvašování historických kmenů pivovarských kvasnic pro průmyslové využití.</a><br>
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2010
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Kvasný průmysl
ISSN
0023-5830
e-ISSN
—
Svazek periodika
56
Číslo periodika v rámci svazku
5
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
8
Strana od-do
—
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—