Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Hodnocení násadních kvasnic moderními metodami

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F10%3A00024173" target="_blank" >RIV/60461373:22330/10:00024173 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/60193697:_____/10:#0000581

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Hodnocení násadních kvasnic moderními metodami

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Byly studovány změny fyziologického stavu kvasinek při opakovaném nasazení za různých podmínek kvašení. Studovány byly klasické české kmeny uchovávané ve sbírce VÚPS. Řídícími parametry hlavního kvašení byly maximální teplota a tlak, resp. tlakem ovlivňovaná koncentrace oxidu uhličitého. Fyziologický stav kvasnic byl hodnocen jak průtokovou cytometrií na základě obsahu trehalosy a glykogenu v buňce, tak stanovením acidifikační schopnosti kvasinek. Zjistilo se, že v práci testované kmeny reagují na změnupodmínek diferencovaně. Použité metody stanovení fyziologického stavu poskytují významné informace o fyziologickém stavu kvasnic a tvorbě glykogenu. Nezaznamenala se však souvislost získaných výsledků s průběhem kvašení charakterizovaným rychlostí úbytku extraktu mezi 48. a 96. hodinou kvašení a délkou kvašení potřebnou pro dosažení rozdílu mezí zdánlivým a dosažitelným prokvašením 8?10 %.

  • Název v anglickém jazyce

    Evaluation of Pitching Yeast by Advanced Methods

  • Popis výsledku anglicky

    Changes in the physiological state of yeasts during repeated pitching under different fermentation conditions were studied. Traditional Czech strains kept in the culture collection of the Research Institute of Brewing and Malting (RIBM) were tested. Thecontrol parameters for the primary fermentation were maximum temperature and pressure. The pressure is dependent on the concentration of carbon dioxide. The physiological condition of yeasts was evaluated by means of flow cytometry based on the content of trehalose and glycogen in the cell and by the determination of the acidification power (AP) of the yeasts. It was found that the yeast strains tested reacted to changing conditions in different ways. The methods used for the study of the physiologicalconditions also show important information about glycogen production. No significant relationship between the results obtained and the fermentation process was found, when characterizing by the speed of extract reduction between the 48th

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    EI - Biotechnologie a bionika

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/2A-2TP1%2F031" target="_blank" >2A-2TP1/031: Výzkum technologií a příprava unikátní linky pro rozkvašování historických kmenů pivovarských kvasnic pro průmyslové využití.</a><br>

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2010

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Kvasný průmysl

  • ISSN

    0023-5830

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    56

  • Číslo periodika v rámci svazku

    5

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    8

  • Strana od-do

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus