Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Oxidace cholesterolu za vysokých teplot

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F10%3A00024183" target="_blank" >RIV/60461373:22330/10:00024183 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Oxidace cholesterolu za vysokých teplot

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Cholesterol rozpuštěný v lipidech podléhá za vysokých teplot (120 ? 180 °C) v kyslíkové atmosféře reakcím autooxidačním a současně reakcím degradačním. Cholesterol v lipidické matrici vepřového sádla byl řízenou cestou oxidován, produkty oxidace jako látky nezmýdelnitelného podílu byly separovány metodou sloupcové chromatografie (flash chromatography) na jednotlivé frakce prosté prekurzoru - cholesterolu. Identifikace hlavních produktů byla provedena metodou GC-MSD bez derivatizace. Byly identifikoványhlavní majority: 7-oxo-cholesta-3,5-dien; 3-oxo-cholesta-4,6-dien; cholest 4-en-3,6-dion; epimerní epoxycholestan-3?-ol; 7-oxocholesterol a minoritní produkty (dehydratační produkty hydroxyderivátů cholesterolu).

  • Název v anglickém jazyce

    High temperature oxidation of cholesterol

  • Popis výsledku anglicky

    Cholesterol dissolved in lipids oxidizes and degrades at high temperatures (120-180 °C) under the oxygen atmosphere. Mixture of cholesterol and lard was oxidized under defined conditions. Cholesterol oxidation products were separated by flash chromatography after the saponification. Collected fractions with oxidation products did not contain their precurzor - cholesterol. Substances in each fraction were determined by GC-MSD without derivatization. The most important identified substances were: 7-oxo-cholesta-3,5-diene; 3-oxo-cholesta-4,6-diene; cholest 4-en-3,6-dione; epimeric epoxycholestane-3?-ol; 7-oxocholesterol. Minor compounds were products of dehydratation of hydroxycholesterol.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2010

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Sborník přednášek z XLVIII. mezinárodní konference z technologie a analytiky tuků

  • ISBN

    978-80-86238-75-3

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    6

  • Strana od-do

  • Název nakladatele

    UNILEVER ČR, spol. s r. o.

  • Místo vydání

    Nelahozeves

  • Místo konání akce

    Želazná Ruda

  • Datum konání akce

    1. 1. 2010

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    CST - Celostátní akce

  • Kód UT WoS článku