Syntéza a strukturní analýza oxidačních a tepelně degradačních produktů sterolů a způsoby jejich izolace v jediném kroku
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F11%3A43892752" target="_blank" >RIV/60461373:22330/11:43892752 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Syntéza a strukturní analýza oxidačních a tepelně degradačních produktů sterolů a způsoby jejich izolace v jediném kroku
Popis výsledku v původním jazyce
Lidské tělo získává cholesterol při endogenní syntéze v hepatocytech, část je přijímána potravou. Cholesterol je nezastupitelný, protože je prekurzorem řady sloučenin (hormony, žlučové kyseliny a vitamin D3), vyskytuje se v CNS a je složkou biologickýchmembrán. Některé oxysteroly (7alfa-hydroxycholesterol, 24(S)-hydroxycholesterolu etc.) vznikají in vivo při biosyntéze žlučových kyselin, případně se podílí na udržování stálého obsahu cholesterolu v buňce a také na jeho transportu. Při oxidaci cholesterolu v potravinách vznikají odlišné sloučeniny. Cholesta-3beta,5alfa,6beta-triol vykazuje akutní toxicitu vůči aortickým buňkám hladké svaloviny. Podařilo se připravit následující oxysteroly a degradační produkty cholesterolu: 7 oxocholesterol, 7-hydroxycholesterol, 5,6-epoxycholesterol a jejich acetáty, cholesta-3beta,5alfa,6beta-triol, cholesta-3,5-dien, 7-oxocholesta-3,5-dien a 3-oxocholesta-5,7-dien. Poté byla vyvinuta rutinní metoda umožňující stanovení výše uvedených sloučenin. Při
Název v anglickém jazyce
Synthesis and structure analysis of sterol oxidation and thermo-degradation products and their one-step isolation
Popis výsledku anglicky
The source of cholesterol for human body is endogenous synthesis in hepatocytes and part of cholesterol is obtained from foodstuffs. Cholesterol is necessary, because it is precursor of many compounds (hormones, bile acids, vitamin D3). Cholesterol can be found in CNS and it is component of biological membranes. Some oxysterols (7alfa-hydroxycholesterol, 24(S)-hydroxycholesterol) can be found in vivo during biosynthesis of bile acids. Oxidation of cholesterol in vitro (foodstuffs) is nonspecific. Cholestane-3beta,5alfa,6beta-triol showed acute toxicity against smooth muscle cells. These sterol oxidation and thermo-degradation products were synthesized: 7 oxocholesterol, 7-hydroxycholesterol, 5,6-epoxycholesterol a their acetates, cholesta-3beta,5alfa,6beta-triol, cholesta-3,5-dien, 7-oxocholesta-3,5-dien a 3-oxocholesta-5,7-dien. Next aim of our study was development of routine method for determination of cholesterol oxidation and thermo-degradation products. During controlled oxidatio
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2011
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sborník přednášek 49. Mezinárodní konference o olejích a tucích
ISBN
978-80-86238-84-5
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
7
Strana od-do
69-75
Název nakladatele
VŠCHT Praha
Místo vydání
Praha
Místo konání akce
Staré Splavy
Datum konání akce
4. 5. 2011
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—