Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Perfluorinated compounds: occurrence of emerging food contaminants in canned fish and seafood products.

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F10%3A00024291" target="_blank" >RIV/60461373:22330/10:00024291 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Perfluorinated compounds: occurrence of emerging food contaminants in canned fish and seafood products.

  • Popis výsledku v původním jazyce

    The contamination levels of perfluorooctanoic acid (PFOA), perfluorooctane sulfonate (PFOS) and perfluorooctane sulfonamide (FOSA), which represent an important subgroup of the environmental contaminants known as perfluorinated compounds (PFCs), were examined in 35 imported canned fish and seafood products (tuna, sardine, cod liver) obtained from the Czech retail market in 2009. An analytical procedure was employed based on a fast and simplified sample preparation using activated charcoal clean-up followed by a LC-MS/MS determinative step. The content of PFOS, which was the dominating pollutant, ranged from 0.7 ?g/kg to 12.8 ?g/kg, PFOA levels were in the range of 1.2 ?g/kg to 5.1 ?g/kg, FOSA was detected only at trace levels in two samples. Several products originated in the Baltic Sea were the most contaminated within the sample set.

  • Název v anglickém jazyce

    Perfluorinated compounds: occurrence of emerging food contaminants in canned fish and seafood products.

  • Popis výsledku anglicky

    The contamination levels of perfluorooctanoic acid (PFOA), perfluorooctane sulfonate (PFOS) and perfluorooctane sulfonamide (FOSA), which represent an important subgroup of the environmental contaminants known as perfluorinated compounds (PFCs), were examined in 35 imported canned fish and seafood products (tuna, sardine, cod liver) obtained from the Czech retail market in 2009. An analytical procedure was employed based on a fast and simplified sample preparation using activated charcoal clean-up followed by a LC-MS/MS determinative step. The content of PFOS, which was the dominating pollutant, ranged from 0.7 ?g/kg to 12.8 ?g/kg, PFOA levels were in the range of 1.2 ?g/kg to 5.1 ?g/kg, FOSA was detected only at trace levels in two samples. Several products originated in the Baltic Sea were the most contaminated within the sample set.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2010

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Czech Journal of Food Sciences

  • ISSN

    1212-1800

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    28

  • Číslo periodika v rámci svazku

    5

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    10

  • Strana od-do

  • Kód UT WoS článku

    000282056400011

  • EID výsledku v databázi Scopus