Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Analysis of perfluorinated compounds: method validation according to the Commission Decision 2002/657/EC

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F10%3A00024390" target="_blank" >RIV/60461373:22330/10:00024390 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Analysis of perfluorinated compounds: method validation according to the Commission Decision 2002/657/EC

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Perfluorinated compounds (PFCs), a wide group of food and environmental contaminants, have been found until now in various types of both abiotic and biotic matrices including human samples, such as plasma, blood and/or breast milk. To assess health risksassociated with a dietary intake of these compounds, European Food Safety Authority (EFSA) recommended to member states to monitor major representatives of these persistent organic compounds (POPs) ? perfluorooctane sulfonate (PFOS), perfluorooctanoic acid (PFOA) and perfluorooctane sulfonamide (FOSA), which is precursor of PFOS, in various types of food stuff. Within the experiments of this study a simple, fast and cheap sample preparation procedure including extraction and clean-up for PFOS, PFOA andFOSA in fish fillets was validated in accordance with the Commission Decision 2002/657/EC. The novel analytical approach of crude methanol extract clean-up using carbon powder (activated charcoal) combined with liquid chromatography tand

  • Název v anglickém jazyce

    Analysis of perfluorinated compounds: method validation according to the Commission Decision 2002/657/EC

  • Popis výsledku anglicky

    Perfluorinated compounds (PFCs), a wide group of food and environmental contaminants, have been found until now in various types of both abiotic and biotic matrices including human samples, such as plasma, blood and/or breast milk. To assess health risksassociated with a dietary intake of these compounds, European Food Safety Authority (EFSA) recommended to member states to monitor major representatives of these persistent organic compounds (POPs) ? perfluorooctane sulfonate (PFOS), perfluorooctanoic acid (PFOA) and perfluorooctane sulfonamide (FOSA), which is precursor of PFOS, in various types of food stuff. Within the experiments of this study a simple, fast and cheap sample preparation procedure including extraction and clean-up for PFOS, PFOA andFOSA in fish fillets was validated in accordance with the Commission Decision 2002/657/EC. The novel analytical approach of crude methanol extract clean-up using carbon powder (activated charcoal) combined with liquid chromatography tand

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2010

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    6th International Student Conference "Modern Analytical chemistry"

  • ISBN

    978-80-7444-005-2

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    2

  • Strana od-do

  • Název nakladatele

    Univerzita Karlova v Praze

  • Místo vydání

    Praha

  • Místo konání akce

    Praha

  • Datum konání akce

    1. 1. 2010

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    EUR - Evropská akce

  • Kód UT WoS článku