Analysis of perfluorinated compounds: method validation according to the Commission Decision 2002/657/EC
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F10%3A00024390" target="_blank" >RIV/60461373:22330/10:00024390 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Analysis of perfluorinated compounds: method validation according to the Commission Decision 2002/657/EC
Popis výsledku v původním jazyce
Perfluorinated compounds (PFCs), a wide group of food and environmental contaminants, have been found until now in various types of both abiotic and biotic matrices including human samples, such as plasma, blood and/or breast milk. To assess health risksassociated with a dietary intake of these compounds, European Food Safety Authority (EFSA) recommended to member states to monitor major representatives of these persistent organic compounds (POPs) ? perfluorooctane sulfonate (PFOS), perfluorooctanoic acid (PFOA) and perfluorooctane sulfonamide (FOSA), which is precursor of PFOS, in various types of food stuff. Within the experiments of this study a simple, fast and cheap sample preparation procedure including extraction and clean-up for PFOS, PFOA andFOSA in fish fillets was validated in accordance with the Commission Decision 2002/657/EC. The novel analytical approach of crude methanol extract clean-up using carbon powder (activated charcoal) combined with liquid chromatography tand
Název v anglickém jazyce
Analysis of perfluorinated compounds: method validation according to the Commission Decision 2002/657/EC
Popis výsledku anglicky
Perfluorinated compounds (PFCs), a wide group of food and environmental contaminants, have been found until now in various types of both abiotic and biotic matrices including human samples, such as plasma, blood and/or breast milk. To assess health risksassociated with a dietary intake of these compounds, European Food Safety Authority (EFSA) recommended to member states to monitor major representatives of these persistent organic compounds (POPs) ? perfluorooctane sulfonate (PFOS), perfluorooctanoic acid (PFOA) and perfluorooctane sulfonamide (FOSA), which is precursor of PFOS, in various types of food stuff. Within the experiments of this study a simple, fast and cheap sample preparation procedure including extraction and clean-up for PFOS, PFOA andFOSA in fish fillets was validated in accordance with the Commission Decision 2002/657/EC. The novel analytical approach of crude methanol extract clean-up using carbon powder (activated charcoal) combined with liquid chromatography tand
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2010
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
6th International Student Conference "Modern Analytical chemistry"
ISBN
978-80-7444-005-2
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
2
Strana od-do
—
Název nakladatele
Univerzita Karlova v Praze
Místo vydání
Praha
Místo konání akce
Praha
Datum konání akce
1. 1. 2010
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—