Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Food contact materials: the source of PFCs in human diet

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F11%3A43892849" target="_blank" >RIV/60461373:22330/11:43892849 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Food contact materials: the source of PFCs in human diet

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Perfluorinated compounds (PFCs), a broad group of anthropogenic chemicals, are widely used in miscellaneous industrial and consumer applications, mainly thanks to their unique ability to repel both water and oil. Within the last decade, PFCs have been identified as "emerging" food and environmental contaminants, due to their presence in various types of abiotic and biotic matrices, including human tissues and biotic fluids. In order to enable a risk assessment associated with dietary exposure to PFCs, EFSA (the European Food Safety Authority) recommended that further data on their levels in food and in humans would be desirable. On this account, in March 2010, Commission Recommendation 2010/161/EU advised the Member States to monitor the presence of following PFCs: PFOS and PFOA and, if possible, their precursors such as perfluorooctane sulphonamide (PFOSA), N-ethyl perfluorooctane sulfonamidoethanol (NEtFOSE), 8:2 fluorotelomer alcohol (FTOH), compounds, similar to PFOS and PFOA, but

  • Název v anglickém jazyce

    Food contact materials: the source of PFCs in human diet

  • Popis výsledku anglicky

    Perfluorinated compounds (PFCs), a broad group of anthropogenic chemicals, are widely used in miscellaneous industrial and consumer applications, mainly thanks to their unique ability to repel both water and oil. Within the last decade, PFCs have been identified as "emerging" food and environmental contaminants, due to their presence in various types of abiotic and biotic matrices, including human tissues and biotic fluids. In order to enable a risk assessment associated with dietary exposure to PFCs, EFSA (the European Food Safety Authority) recommended that further data on their levels in food and in humans would be desirable. On this account, in March 2010, Commission Recommendation 2010/161/EU advised the Member States to monitor the presence of following PFCs: PFOS and PFOA and, if possible, their precursors such as perfluorooctane sulphonamide (PFOSA), N-ethyl perfluorooctane sulfonamidoethanol (NEtFOSE), 8:2 fluorotelomer alcohol (FTOH), compounds, similar to PFOS and PFOA, but

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/7E09075" target="_blank" >7E09075: PERFluorinated Organics in Our Diet</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2011

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Organohalogen Compounds

  • ISSN

    1026-4892

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    73

  • Číslo periodika v rámci svazku

    1

  • Stát vydavatele periodika

    AT - Rakouská republika

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

    1-4

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus