Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Perfluorinated contaminants in food of animal origin: survey in 4 European regions

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F11%3A43892847" target="_blank" >RIV/60461373:22330/11:43892847 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Perfluorinated contaminants in food of animal origin: survey in 4 European regions

  • Popis výsledku v původním jazyce

    For humans, foodstuff especially food of animal origin represent the important exposure route to perfluorinated compounds (PFCs). These halogenated pollutants have been used since 50s in various products from which continuously leaching to the environment and subsequently in the food chain, therefore PFCs are intensively studied in the environmental matrices and also in the human diets. In March 2010 the European Commission published recommendation 161/2010/EC to monitor of various groups of PFCs together with their precursors in food with the limit of quantification (LOQ) 1 ?g/kg. The European food safety Authority (EFSA), at the beginning of 2011, reported results from samples of food items collected in previous years (2000-2009) in seven countries.Data were reported on different sets of 17 PFCs. Perfluorooctane sulfonate (PFOS) was the most frequent compound (31%). The highest contamination both in terms of frequency and mean level was found in meat and edible offal of game animals

  • Název v anglickém jazyce

    Perfluorinated contaminants in food of animal origin: survey in 4 European regions

  • Popis výsledku anglicky

    For humans, foodstuff especially food of animal origin represent the important exposure route to perfluorinated compounds (PFCs). These halogenated pollutants have been used since 50s in various products from which continuously leaching to the environment and subsequently in the food chain, therefore PFCs are intensively studied in the environmental matrices and also in the human diets. In March 2010 the European Commission published recommendation 161/2010/EC to monitor of various groups of PFCs together with their precursors in food with the limit of quantification (LOQ) 1 ?g/kg. The European food safety Authority (EFSA), at the beginning of 2011, reported results from samples of food items collected in previous years (2000-2009) in seven countries.Data were reported on different sets of 17 PFCs. Perfluorooctane sulfonate (PFOS) was the most frequent compound (31%). The highest contamination both in terms of frequency and mean level was found in meat and edible offal of game animals

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/7E09075" target="_blank" >7E09075: PERFluorinated Organics in Our Diet</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2011

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Organohalogen Compounds

  • ISSN

    1026-4892

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    73

  • Číslo periodika v rámci svazku

    1

  • Stát vydavatele periodika

    AT - Rakouská republika

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

    1-4

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus