Mykotoxiny v kojenecké a dětské výživě
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F10%3A00024331" target="_blank" >RIV/60461373:22330/10:00024331 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Mykotoxiny v kojenecké a dětské výživě
Popis výsledku v původním jazyce
Výskyt mykotoxinů v lidské potravě reprezentuje celosvětově závažný zdravotní problém. Z tohoto důvodu musí především potraviny určené pro dětskou a kojeneckou výživu splňovat kriteria bezpečných a kvalitních potravinářských produktů, které přispívají kezdravému vývoji dětského organismu. Z hlediska mykotoxikologické kvality výrobků je při výrobě dětské a kojenecké výživy nutno věnovat patřičnou pozornost výběru surovin, postupům technologického zpracování a podmínkám zacházení s hotovými výrobky. Prodětskou výživu jsou již některé mykotoxiny legislativně ošetřeny a současné maximální limity jsou uvedeny v Nařízení komise (ES) č. 1881/2006 a 1126/2007. Mezi regulované mykotoxiny patří aflatoxiny, ochratoxin A, fumonisiny, deoxynivalenol, zearalenon apatulin. V oblasti analytických metod, umožňující stanovení celého spektra mykotoxinů v různých surovinách i typech potravinářských produktů, je dnes velkým trendem stanovení co nejvíce těchto látek v průběhu pouze jedné analýzy bez náro
Název v anglickém jazyce
Mycotoxins in Infant and Baby Food
Popis výsledku anglicky
Baby Food as well as other cereal and/or fruit foodstuff can be easily contaminated with various kinds of mycotoxins. Infants and children are considered to be more susceptible to different toxins intake than adults, especially because of their low weight, higher metabolic rate and low ability to detoxify hazardous xenobiotics that they consume. The inevitable exposure to mycotoxins and their harmful impact on consumers lead to necessity to establish their health assessment. Unfortunately, there are notsufficient analytical methods and data available for baby food until today. The relatively strict maximum hygienic limits for some of mycotoxins in baby and infant food are already specified by European Commission (EC No. 1881/2006). Latest trends in mycotoxin analysis tend to develop and implement very sensitive analytical procedures that can be used for multi-residual determination in single short run without any time consuming sample pre-treatment and their further usage for monitori
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2010
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
XL. Symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin
ISBN
—
ISSN
1802-1433
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
—
Název nakladatele
VÚPP
Místo vydání
Praha
Místo konání akce
Skalský Dvůr
Datum konání akce
1. 1. 2010
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—