Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Mykotoxiny v kojenecké a dětské výživě

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F10%3A00024331" target="_blank" >RIV/60461373:22330/10:00024331 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Mykotoxiny v kojenecké a dětské výživě

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Výskyt mykotoxinů v lidské potravě reprezentuje celosvětově závažný zdravotní problém. Z tohoto důvodu musí především potraviny určené pro dětskou a kojeneckou výživu splňovat kriteria bezpečných a kvalitních potravinářských produktů, které přispívají kezdravému vývoji dětského organismu. Z hlediska mykotoxikologické kvality výrobků je při výrobě dětské a kojenecké výživy nutno věnovat patřičnou pozornost výběru surovin, postupům technologického zpracování a podmínkám zacházení s hotovými výrobky. Prodětskou výživu jsou již některé mykotoxiny legislativně ošetřeny a současné maximální limity jsou uvedeny v Nařízení komise (ES) č. 1881/2006 a 1126/2007. Mezi regulované mykotoxiny patří aflatoxiny, ochratoxin A, fumonisiny, deoxynivalenol, zearalenon apatulin. V oblasti analytických metod, umožňující stanovení celého spektra mykotoxinů v různých surovinách i typech potravinářských produktů, je dnes velkým trendem stanovení co nejvíce těchto látek v průběhu pouze jedné analýzy bez náro

  • Název v anglickém jazyce

    Mycotoxins in Infant and Baby Food

  • Popis výsledku anglicky

    Baby Food as well as other cereal and/or fruit foodstuff can be easily contaminated with various kinds of mycotoxins. Infants and children are considered to be more susceptible to different toxins intake than adults, especially because of their low weight, higher metabolic rate and low ability to detoxify hazardous xenobiotics that they consume. The inevitable exposure to mycotoxins and their harmful impact on consumers lead to necessity to establish their health assessment. Unfortunately, there are notsufficient analytical methods and data available for baby food until today. The relatively strict maximum hygienic limits for some of mycotoxins in baby and infant food are already specified by European Commission (EC No. 1881/2006). Latest trends in mycotoxin analysis tend to develop and implement very sensitive analytical procedures that can be used for multi-residual determination in single short run without any time consuming sample pre-treatment and their further usage for monitori

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2010

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    XL. Symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin

  • ISBN

  • ISSN

    1802-1433

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

  • Název nakladatele

    VÚPP

  • Místo vydání

    Praha

  • Místo konání akce

    Skalský Dvůr

  • Datum konání akce

    1. 1. 2010

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    CST - Celostátní akce

  • Kód UT WoS článku