Rezidua pesticidů v ovoci a zelenině: jaké jsou možnosti snížení expozice konzumentů?
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F10%3A00024405" target="_blank" >RIV/60461373:22330/10:00024405 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Rezidua pesticidů v ovoci a zelenině: jaké jsou možnosti snížení expozice konzumentů?
Popis výsledku v původním jazyce
Pesticidy jsou chemické látky používané v zemědělství pro ochranu plodin. Aplikace pesticidních přípravků se stala neodmyslitelným prostředkem intenzifikace zemědělské produkce, protože zajišťuje vyšší výnosy, omezuje ztráty při skladování a velmi častose promítá i do nutriční, senzorické či technologické jakosti produktů. Nicméně i při dodržení podmínek správné zemědělské praxe mohou a často také jsou rezidua pesticidů přítomna ve finálním produktu. V poslední době jsou především ze strany spotřebitelů kladeny stále vyšší požadavky na produkci kvalitních a zejména zdravotně nezávadných výrobků, což vede k minimalizaci reziduí pesticidů. Velkým trendem jsou proto produkty tzv. organického zemědělství, které ale není možné vypěstovat v takovém množstvía za takovou cenu, aby byla pokryta celková poptávka. Předmětem prezentované studie je uvedení způsobů, jak přítomnost reziduí pesticidů snížit: (i) vhodně zvolenými postřikovými režimy při pěstování, případně skladování plodin, tak aby
Název v anglickém jazyce
Residues of pesticides in fruit and vegetable: What is the possibility to decrease exposure of consumers?
Popis výsledku anglicky
Pesticides are chemicals used in agriculture to protect crops. Application of pesticide products has become an indispensable means of intensifying agricultural production, because it provides higher yields, reducing losses in storage and very often reflected in the nutritional, sensory and technological quality of products. However, even under conditions of good agricultural practices, and often pesticide residues are present in the final product. Recently, mainly from consumers placed increasing demands on the production of high quality and healthy products in particular, leading to the minimization of pesticide residues. A major trend is because the products of organic agriculture, but which can not be grown in such quantities and at a price to covertotal demand. The object of the present study is to introduce ways to reduce pesticide residues: (i) suitably selected spraying regimes in the cultivation or storage of crops, so that when they reach the consumer may include a minimal am
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/2B06118" target="_blank" >2B06118: Vliv technologického zpracování na osud nutričně významných látek a kontaminantů v dětské a kojenecké výživě.</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2010
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
XL. Symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin
ISBN
—
ISSN
1802-1433
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
—
Název nakladatele
VÚPP
Místo vydání
Praha
Místo konání akce
Skalský Dvůr
Datum konání akce
1. 1. 2010
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—