Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Rezidua pesticidů v ovoci a zelenině: jaké jsou možnosti snížení expozice konzumentů?

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F10%3A00024405" target="_blank" >RIV/60461373:22330/10:00024405 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Rezidua pesticidů v ovoci a zelenině: jaké jsou možnosti snížení expozice konzumentů?

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Pesticidy jsou chemické látky používané v zemědělství pro ochranu plodin. Aplikace pesticidních přípravků se stala neodmyslitelným prostředkem intenzifikace zemědělské produkce, protože zajišťuje vyšší výnosy, omezuje ztráty při skladování a velmi častose promítá i do nutriční, senzorické či technologické jakosti produktů. Nicméně i při dodržení podmínek správné zemědělské praxe mohou a často také jsou rezidua pesticidů přítomna ve finálním produktu. V poslední době jsou především ze strany spotřebitelů kladeny stále vyšší požadavky na produkci kvalitních a zejména zdravotně nezávadných výrobků, což vede k minimalizaci reziduí pesticidů. Velkým trendem jsou proto produkty tzv. organického zemědělství, které ale není možné vypěstovat v takovém množstvía za takovou cenu, aby byla pokryta celková poptávka. Předmětem prezentované studie je uvedení způsobů, jak přítomnost reziduí pesticidů snížit: (i) vhodně zvolenými postřikovými režimy při pěstování, případně skladování plodin, tak aby

  • Název v anglickém jazyce

    Residues of pesticides in fruit and vegetable: What is the possibility to decrease exposure of consumers?

  • Popis výsledku anglicky

    Pesticides are chemicals used in agriculture to protect crops. Application of pesticide products has become an indispensable means of intensifying agricultural production, because it provides higher yields, reducing losses in storage and very often reflected in the nutritional, sensory and technological quality of products. However, even under conditions of good agricultural practices, and often pesticide residues are present in the final product. Recently, mainly from consumers placed increasing demands on the production of high quality and healthy products in particular, leading to the minimization of pesticide residues. A major trend is because the products of organic agriculture, but which can not be grown in such quantities and at a price to covertotal demand. The object of the present study is to introduce ways to reduce pesticide residues: (i) suitably selected spraying regimes in the cultivation or storage of crops, so that when they reach the consumer may include a minimal am

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/2B06118" target="_blank" >2B06118: Vliv technologického zpracování na osud nutričně významných látek a kontaminantů v dětské a kojenecké výživě.</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2010

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    XL. Symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin

  • ISBN

  • ISSN

    1802-1433

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

  • Název nakladatele

    VÚPP

  • Místo vydání

    Praha

  • Místo konání akce

    Skalský Dvůr

  • Datum konání akce

    1. 1. 2010

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    CST - Celostátní akce

  • Kód UT WoS článku