Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Determination of the Fat Globule Size Distribution and Dispersion Stability of Milk.

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F10%3A00024413" target="_blank" >RIV/60461373:22330/10:00024413 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Determination of the Fat Globule Size Distribution and Dispersion Stability of Milk.

  • Popis výsledku v původním jazyce

    The efficiency of homogenisation (150 ? 240 MPa / 0 ? 50 MPa) of UHT treated milk samples was evaluated by using laser diffraction and sedimentation analysis. The highest dispersion stability was observed in the sample of UHT milk treated by one-stage homogenisation at 240 bar and in the sample of UHT milk treated by two-stage homogenisation at 170/50 bar. Relationship between the methods of laser diffraction and sedimentation stability is complicated because the sedimentation rate is influenced not only by the size of fat globules but also by presence of fat globule clusters and due to the differences in viscosity of the medium. Besides results of the sedimentation analysis are influenced by two opposite effects, sedimentation and creaming, which proceed simultaneously. The best correlation between dispersion stability (expressed as log ??) and the fat globule size distribution was observed in quantile d(0.9).

  • Název v anglickém jazyce

    Determination of the Fat Globule Size Distribution and Dispersion Stability of Milk.

  • Popis výsledku anglicky

    The efficiency of homogenisation (150 ? 240 MPa / 0 ? 50 MPa) of UHT treated milk samples was evaluated by using laser diffraction and sedimentation analysis. The highest dispersion stability was observed in the sample of UHT milk treated by one-stage homogenisation at 240 bar and in the sample of UHT milk treated by two-stage homogenisation at 170/50 bar. Relationship between the methods of laser diffraction and sedimentation stability is complicated because the sedimentation rate is influenced not only by the size of fat globules but also by presence of fat globule clusters and due to the differences in viscosity of the medium. Besides results of the sedimentation analysis are influenced by two opposite effects, sedimentation and creaming, which proceed simultaneously. The best correlation between dispersion stability (expressed as log ??) and the fat globule size distribution was observed in quantile d(0.9).

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)<br>S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2010

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    CHISA 2010

  • ISBN

    978-80-02-02210-7

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    14

  • Strana od-do

  • Název nakladatele

    Process Engineering Publisher, Novosad, J.

  • Místo vydání

    Praha

  • Místo konání akce

    Praha

  • Datum konání akce

    1. 1. 2010

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    WRD - Celosvětová akce

  • Kód UT WoS článku