Determination of the Fat Globule Size Distribution and Dispersion Stability of Milk.
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F10%3A00024413" target="_blank" >RIV/60461373:22330/10:00024413 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Determination of the Fat Globule Size Distribution and Dispersion Stability of Milk.
Popis výsledku v původním jazyce
The efficiency of homogenisation (150 ? 240 MPa / 0 ? 50 MPa) of UHT treated milk samples was evaluated by using laser diffraction and sedimentation analysis. The highest dispersion stability was observed in the sample of UHT milk treated by one-stage homogenisation at 240 bar and in the sample of UHT milk treated by two-stage homogenisation at 170/50 bar. Relationship between the methods of laser diffraction and sedimentation stability is complicated because the sedimentation rate is influenced not only by the size of fat globules but also by presence of fat globule clusters and due to the differences in viscosity of the medium. Besides results of the sedimentation analysis are influenced by two opposite effects, sedimentation and creaming, which proceed simultaneously. The best correlation between dispersion stability (expressed as log ??) and the fat globule size distribution was observed in quantile d(0.9).
Název v anglickém jazyce
Determination of the Fat Globule Size Distribution and Dispersion Stability of Milk.
Popis výsledku anglicky
The efficiency of homogenisation (150 ? 240 MPa / 0 ? 50 MPa) of UHT treated milk samples was evaluated by using laser diffraction and sedimentation analysis. The highest dispersion stability was observed in the sample of UHT milk treated by one-stage homogenisation at 240 bar and in the sample of UHT milk treated by two-stage homogenisation at 170/50 bar. Relationship between the methods of laser diffraction and sedimentation stability is complicated because the sedimentation rate is influenced not only by the size of fat globules but also by presence of fat globule clusters and due to the differences in viscosity of the medium. Besides results of the sedimentation analysis are influenced by two opposite effects, sedimentation and creaming, which proceed simultaneously. The best correlation between dispersion stability (expressed as log ??) and the fat globule size distribution was observed in quantile d(0.9).
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)<br>S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2010
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
CHISA 2010
ISBN
978-80-02-02210-7
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
14
Strana od-do
—
Název nakladatele
Process Engineering Publisher, Novosad, J.
Místo vydání
Praha
Místo konání akce
Praha
Datum konání akce
1. 1. 2010
Typ akce podle státní příslušnosti
WRD - Celosvětová akce
Kód UT WoS článku
—