Mikroskopie mléka a mléčných výrobků
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F16%3A43874604" target="_blank" >RIV/62157124:16270/16:43874604 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Mikroskopie mléka a mléčných výrobků
Popis výsledku v původním jazyce
Mikroskopickým hodnocením struktury potravin je možné od sebe odlišit jednotlivé přísady ve výrobku. Hodnotili jsme mikroskopickou strukturu vybraných mléčných výrobků a následně pomocí programu pro analýzu obrazu měření velikosti tukových kuliček. Vzorky byly obarveny pomocí barvení olejovou červení, PAS - Calleja a Lugol - Calleja. Ve vzorcích byly prokázány tukové kuličky a další přísady jako například škrob, karagenany a další polysacharidy. U vybraných vzorků obarvených olejovou červení byla programem pro analýzu obrazu změřena plocha tukových kuliček. Mezi tukovými kuličkami mléka a smetany byl prokázán velmi významný statistický rozdíl. Také byl statisticky významný rozdíl prokázán při hodnocení nízkotučného a plnotučného acidofilního mléka.
Název v anglickém jazyce
Microscopy of milk and milk products
Popis výsledku anglicky
Microscopic evaluation of the food structure allows distinguished individual ingredient in the product. We evaluated microscopic structure of selected milk products and subsequently we used image analysis for measuring the size of the fat globules. Samples were stained by oil red, PAS - Calleja and Lugol - Calleja staining. In the samples were proved fat globules, and other ingredients such as starch, carrageenan and other polysaccharides. In selected samples (stained by oil red) was measured area of fat globules by image analysis software. Between fat globules of milk and cream were been demonstrated very significant statistical differences. Also, there were statistically significant differences between samples of acidophilus milks.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2016
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Zborník prednášok a posterových príspevkov Hygiena Alimentorum XXXVII.
ISBN
978-80-8077-486-8
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
214-218
Název nakladatele
Univerzita veterinárskeho lekárstva a farmácie v Košiciach
Místo vydání
Košice
Místo konání akce
Štrbské Pleso
Datum konání akce
18. 5. 2016
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—