Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Mikroskopie mléka a mléčných výrobků

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F16%3A43874604" target="_blank" >RIV/62157124:16270/16:43874604 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Mikroskopie mléka a mléčných výrobků

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Mikroskopickým hodnocením struktury potravin je možné od sebe odlišit jednotlivé přísady ve výrobku. Hodnotili jsme mikroskopickou strukturu vybraných mléčných výrobků a následně pomocí programu pro analýzu obrazu měření velikosti tukových kuliček. Vzorky byly obarveny pomocí barvení olejovou červení, PAS - Calleja a Lugol - Calleja. Ve vzorcích byly prokázány tukové kuličky a další přísady jako například škrob, karagenany a další polysacharidy. U vybraných vzorků obarvených olejovou červení byla programem pro analýzu obrazu změřena plocha tukových kuliček. Mezi tukovými kuličkami mléka a smetany byl prokázán velmi významný statistický rozdíl. Také byl statisticky významný rozdíl prokázán při hodnocení nízkotučného a plnotučného acidofilního mléka.

  • Název v anglickém jazyce

    Microscopy of milk and milk products

  • Popis výsledku anglicky

    Microscopic evaluation of the food structure allows distinguished individual ingredient in the product. We evaluated microscopic structure of selected milk products and subsequently we used image analysis for measuring the size of the fat globules. Samples were stained by oil red, PAS - Calleja and Lugol - Calleja staining. In the samples were proved fat globules, and other ingredients such as starch, carrageenan and other polysaccharides. In selected samples (stained by oil red) was measured area of fat globules by image analysis software. Between fat globules of milk and cream were been demonstrated very significant statistical differences. Also, there were statistically significant differences between samples of acidophilus milks.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2016

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Zborník prednášok a posterových príspevkov Hygiena Alimentorum XXXVII.

  • ISBN

    978-80-8077-486-8

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    5

  • Strana od-do

    214-218

  • Název nakladatele

    Univerzita veterinárskeho lekárstva a farmácie v Košiciach

  • Místo vydání

    Košice

  • Místo konání akce

    Štrbské Pleso

  • Datum konání akce

    18. 5. 2016

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    EUR - Evropská akce

  • Kód UT WoS článku