Antioxidant Capacity and Antioxidants of Strawberry, Blackberry, and Raspberry Leaves
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F11%3A43892041" target="_blank" >RIV/60461373:22330/11:43892041 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/61389030:_____/11:00368268
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Antioxidant Capacity and Antioxidants of Strawberry, Blackberry, and Raspberry Leaves
Popis výsledku v původním jazyce
The total phenolic content (Folin-Ciocalteu method), free radical scavenging ability expressed as DPPH value, ferric reducing antioxidant capacity (FRAP), and oxygen radical absorbance capacity (ORAC) were determined in water extracts of leaves from Rosaceae family plants (Fragaria vesca L., Rubus fructicosus L., and Rubus idaeus L.). The antioxidant capacities of the extracts (in the order of the above mentioned methods) were 73.6-88.9%, 60.1-71.4%, 49.7-78.0% respectively, and 45.3-66.5% of that of green tea water extract. Further, the presence of 15 compounds (gallic acid, rutin, ellagic acid, caffeic acid, p-coumaric acid, quercetin, kaempferol, myricetin, quercetin-3-d-glucoside, ascorbic acid, (+)-catechin, (-)-epicatechin, epicatechingallate, epigallocatechin, procyanidin B1) was studied by HPLC-ECD and their antioxidant capacities were compared to the antioxidant capacity of the extracts.
Název v anglickém jazyce
Antioxidant Capacity and Antioxidants of Strawberry, Blackberry, and Raspberry Leaves
Popis výsledku anglicky
The total phenolic content (Folin-Ciocalteu method), free radical scavenging ability expressed as DPPH value, ferric reducing antioxidant capacity (FRAP), and oxygen radical absorbance capacity (ORAC) were determined in water extracts of leaves from Rosaceae family plants (Fragaria vesca L., Rubus fructicosus L., and Rubus idaeus L.). The antioxidant capacities of the extracts (in the order of the above mentioned methods) were 73.6-88.9%, 60.1-71.4%, 49.7-78.0% respectively, and 45.3-66.5% of that of green tea water extract. Further, the presence of 15 compounds (gallic acid, rutin, ellagic acid, caffeic acid, p-coumaric acid, quercetin, kaempferol, myricetin, quercetin-3-d-glucoside, ascorbic acid, (+)-catechin, (-)-epicatechin, epicatechingallate, epigallocatechin, procyanidin B1) was studied by HPLC-ECD and their antioxidant capacities were compared to the antioxidant capacity of the extracts.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
EF - Botanika
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2011
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Czech Journal of Food Sciences
ISSN
1212-1800
e-ISSN
—
Svazek periodika
29
Číslo periodika v rámci svazku
2
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
9
Strana od-do
181-189
Kód UT WoS článku
000288910600011
EID výsledku v databázi Scopus
—