Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Antioxidative activity of selected component of diet

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F10%3A00024349" target="_blank" >RIV/60461373:22330/10:00024349 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Antioxidative activity of selected component of diet

  • Popis výsledku v původním jazyce

    The antioxidant capacity of savory (Satureja montana L.) and sage (Salvia officinalis L.) extracts was determined by the DPPH radical method calibrated with ascorbic acid. The antioxidant capacity of dried savory, savory extracts and ?-tocopherol was also evaluated during lard autoxidation by the Schaal test at 60°C, and the activity of savory and sage extracts was determined in heated lard at 180°C. Because of the different polarity of the extracted compounds, different solvents were used. The best activity determined by the DPPH test was found in the extract of sage extracted by an aqueous solution of sodium hydroxide. About half the activity compared with this extract was found in extracts of sage extracted by water or an aqueous solution of hydrochloric acid. The best ability to inhibit autooxidation, determined by the Schaal test at 60°C, was found in diethyl ether and acetone extracts of savory. Dried savory and its water extracts showed similar ability to prevent the autooxidati

  • Název v anglickém jazyce

    Antioxidative activity of selected component of diet

  • Popis výsledku anglicky

    The antioxidant capacity of savory (Satureja montana L.) and sage (Salvia officinalis L.) extracts was determined by the DPPH radical method calibrated with ascorbic acid. The antioxidant capacity of dried savory, savory extracts and ?-tocopherol was also evaluated during lard autoxidation by the Schaal test at 60°C, and the activity of savory and sage extracts was determined in heated lard at 180°C. Because of the different polarity of the extracted compounds, different solvents were used. The best activity determined by the DPPH test was found in the extract of sage extracted by an aqueous solution of sodium hydroxide. About half the activity compared with this extract was found in extracts of sage extracted by water or an aqueous solution of hydrochloric acid. The best ability to inhibit autooxidation, determined by the Schaal test at 60°C, was found in diethyl ether and acetone extracts of savory. Dried savory and its water extracts showed similar ability to prevent the autooxidati

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2010

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    XVI. International Conference on current issues of cultivation, manufacturing and usage of medicinal, aromatic and spicy plants

  • ISBN

    978-80-213-2121-2

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    9

  • Strana od-do

  • Název nakladatele

    ČZU v Praze

  • Místo vydání

    Praha

  • Místo konání akce

    Praha

  • Datum konání akce

    1. 1. 2010

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    EUR - Evropská akce

  • Kód UT WoS článku