Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Použití některých aromatických bylin ke stabilizaci smažicích olejů

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F12%3A43894765" target="_blank" >RIV/60461373:22330/12:43894765 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Použití některých aromatických bylin ke stabilizaci smažicích olejů

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Schopnost oregana (Origanum vulgare L.), šalvěje lékařské (Salvia officinalis L.) a tymiánu (Thymus vulgaris L.) inhibovat oxidaci řepkového a slunečnicového oleje při jejich skladování po smažení se sledovala pomocí Schaalova testu při teplotě 60°C. Podmínky pokusu v podstatě imitují běžný způsob použití smažicích a fritovacích olejů v domácnosti. Pro porovnání byly použity syntetické antioxidanty BHT a propyl gallát. Čerstvý a sušený tymián a sušená šalvěj zvýšily oxidační stabilitu smažicích olejů během jejich následného skladování. Jejich účinnost byla srovnatelná jako účinnost propyl gallátu. Oregano a BHT byly v ochraně proti oxidaci smažicích olejů neúčinné.

  • Název v anglickém jazyce

    The use of some aromatic herbs to stabilize the frying oils

  • Popis výsledku anglicky

    The ability of oregano (Origanum vulgare L.), sage (Salvia officinalis L.) and thyme (Thymus vulgaris L.) inhibit the oxidation of rapeseed and sunflower oil during storage after frying were investigated using the Schaal test at 60 ° C. Test conditions basically mimic the normal way to use frying oils and frying in the home. For comparison were used synthetic antioxidants BHT and propyl gallate. Fresh and dried thyme and dried sage increased oxidative stability of frying oils during their subsequent storage. Their effectiveness was comparable to that of propyl gallátu. Oregano and BHT were in protection against oxidation of frying oils ineffective.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2012

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Sborník příspěvků 18. Odborného semináře s mezinárodní účastí Aktuální otázky pěstování léčivých, aromatických a kořeninových rostlin

  • ISBN

    978-80-7375-670-3

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    6

  • Strana od-do

    89-94

  • Název nakladatele

    Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně

  • Místo vydání

    Brno

  • Místo konání akce

    Lednice

  • Datum konání akce

    5. 12. 2012

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    CST - Celostátní akce

  • Kód UT WoS článku