Použití některých aromatických bylin ke stabilizaci smažicích olejů
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F12%3A43894765" target="_blank" >RIV/60461373:22330/12:43894765 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Použití některých aromatických bylin ke stabilizaci smažicích olejů
Popis výsledku v původním jazyce
Schopnost oregana (Origanum vulgare L.), šalvěje lékařské (Salvia officinalis L.) a tymiánu (Thymus vulgaris L.) inhibovat oxidaci řepkového a slunečnicového oleje při jejich skladování po smažení se sledovala pomocí Schaalova testu při teplotě 60°C. Podmínky pokusu v podstatě imitují běžný způsob použití smažicích a fritovacích olejů v domácnosti. Pro porovnání byly použity syntetické antioxidanty BHT a propyl gallát. Čerstvý a sušený tymián a sušená šalvěj zvýšily oxidační stabilitu smažicích olejů během jejich následného skladování. Jejich účinnost byla srovnatelná jako účinnost propyl gallátu. Oregano a BHT byly v ochraně proti oxidaci smažicích olejů neúčinné.
Název v anglickém jazyce
The use of some aromatic herbs to stabilize the frying oils
Popis výsledku anglicky
The ability of oregano (Origanum vulgare L.), sage (Salvia officinalis L.) and thyme (Thymus vulgaris L.) inhibit the oxidation of rapeseed and sunflower oil during storage after frying were investigated using the Schaal test at 60 ° C. Test conditions basically mimic the normal way to use frying oils and frying in the home. For comparison were used synthetic antioxidants BHT and propyl gallate. Fresh and dried thyme and dried sage increased oxidative stability of frying oils during their subsequent storage. Their effectiveness was comparable to that of propyl gallátu. Oregano and BHT were in protection against oxidation of frying oils ineffective.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2012
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sborník příspěvků 18. Odborného semináře s mezinárodní účastí Aktuální otázky pěstování léčivých, aromatických a kořeninových rostlin
ISBN
978-80-7375-670-3
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
6
Strana od-do
89-94
Název nakladatele
Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
Lednice
Datum konání akce
5. 12. 2012
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—