Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

The effects of two essential oil and UV-light irradiation treatments on the formation of biogenic amines in vacuum packed fillets of carp (Cyprinus carpio)

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12220%2F18%3A43898373" target="_blank" >RIV/60076658:12220/18:43898373 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="http://dx.doi.org/10.1016/j.lwt.2018.04.097" target="_blank" >http://dx.doi.org/10.1016/j.lwt.2018.04.097</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.1016/j.lwt.2018.04.097" target="_blank" >10.1016/j.lwt.2018.04.097</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    The effects of two essential oil and UV-light irradiation treatments on the formation of biogenic amines in vacuum packed fillets of carp (Cyprinus carpio)

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Fillets of carp (Cyprinus carpio) were treated either by an application of an essential oil (thyme, oregano) or by UV-C irradiation (two different doses: 121 and 243 mJ/cm(2)). All the control and treated vacuum packs were stored at 3.5 degrees C for up to 49 days. The content of eight biogenic amines (putrescine, cadaverine, spermidine, spermine, histamine, tyramine, tryptamine and phenylethylamine) were determined after storage. Thyme oil and, especially, oregano oil were found to be effective in suppressing the formation of putrescine, cadaverine, tyramine and phenylethylamine. UV irradiation at the selected doses was shown to be less effective. Samples rated as being of good quality contained less than 10 mg/kg of each of these four amines. The polyamines spermidine and spermine in treated samples did not show statistically significant changes during storage of samples. Tryptamine was not detected in samples treated with essential oils, histamine was not detected in any of the samples. The application of thyme and oregano oils prolonged the shelf-life of samples by 5 and 6 times respectively.

  • Název v anglickém jazyce

    The effects of two essential oil and UV-light irradiation treatments on the formation of biogenic amines in vacuum packed fillets of carp (Cyprinus carpio)

  • Popis výsledku anglicky

    Fillets of carp (Cyprinus carpio) were treated either by an application of an essential oil (thyme, oregano) or by UV-C irradiation (two different doses: 121 and 243 mJ/cm(2)). All the control and treated vacuum packs were stored at 3.5 degrees C for up to 49 days. The content of eight biogenic amines (putrescine, cadaverine, spermidine, spermine, histamine, tyramine, tryptamine and phenylethylamine) were determined after storage. Thyme oil and, especially, oregano oil were found to be effective in suppressing the formation of putrescine, cadaverine, tyramine and phenylethylamine. UV irradiation at the selected doses was shown to be less effective. Samples rated as being of good quality contained less than 10 mg/kg of each of these four amines. The polyamines spermidine and spermine in treated samples did not show statistically significant changes during storage of samples. Tryptamine was not detected in samples treated with essential oils, histamine was not detected in any of the samples. The application of thyme and oregano oils prolonged the shelf-life of samples by 5 and 6 times respectively.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>SC</sub> - Článek v periodiku v databázi SCOPUS

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40401 - Agricultural biotechnology and food biotechnology

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/GA17-09594S" target="_blank" >GA17-09594S: Redukce obsahu biogenních aminů v modelových systémech</a><br>

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2018

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    LWT - Food Science and Technology

  • ISSN

    0023-6438

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    95

  • Číslo periodika v rámci svazku

    SEP

  • Stát vydavatele periodika

    NL - Nizozemsko

  • Počet stran výsledku

    6

  • Strana od-do

    268-273

  • Kód UT WoS článku

    000436217000038

  • EID výsledku v databázi Scopus

    2-s2.0-85046666521