Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Effect of low-dose irradiation on biogenic amines formation in vacuum-packed trout flesh (Oncorhynchus mykiss)

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12520%2F12%3A43883478" target="_blank" >RIV/60076658:12520/12:43883478 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/60076658:12220/12:43883478

  • Výsledek na webu

    <a href="http://dx.doi.org/10.1016/j.foodchem.2011.10.094" target="_blank" >http://dx.doi.org/10.1016/j.foodchem.2011.10.094</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.1016/j.foodchem.2011.10.094" target="_blank" >10.1016/j.foodchem.2011.10.094</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Effect of low-dose irradiation on biogenic amines formation in vacuum-packed trout flesh (Oncorhynchus mykiss)

  • Popis výsledku v původním jazyce

    The effects of vacuum packaging followed by high-energy electron beam irradiation on the shelf-life of fillets of rainbow trout (Oncorhynchus mykiss) were examined. Samples were irradiated at doses of 0.25, 0.50, 0.75, 1.0 and 2.0 kGy. The control and treated packs were stored at 3.5 degrees C for up to 28, 42, 70 and 98 days (control - 0, 0.25, 0.50 and }0.50 kGy respectively). The content of seven biogenic amines (putrescine, cadaverine, spermidine, spermine, histamine, tyramine and tryptamine) were determined. Putrescine, cadaverine and tyramine showed very good correspondence with the irradiation dose and organoleptic properties. Samples of good quality contained less than 10 mg/kg of each of these amines. The polyamines spermidine and spermine didnot show statistically significant changes with the irradiation dose and the time of storage. With few exceptions, histamine was not detected in the samples treated with radiation. Tryptamine was not detected in any of the samples.

  • Název v anglickém jazyce

    Effect of low-dose irradiation on biogenic amines formation in vacuum-packed trout flesh (Oncorhynchus mykiss)

  • Popis výsledku anglicky

    The effects of vacuum packaging followed by high-energy electron beam irradiation on the shelf-life of fillets of rainbow trout (Oncorhynchus mykiss) were examined. Samples were irradiated at doses of 0.25, 0.50, 0.75, 1.0 and 2.0 kGy. The control and treated packs were stored at 3.5 degrees C for up to 28, 42, 70 and 98 days (control - 0, 0.25, 0.50 and }0.50 kGy respectively). The content of seven biogenic amines (putrescine, cadaverine, spermidine, spermine, histamine, tyramine and tryptamine) were determined. Putrescine, cadaverine and tyramine showed very good correspondence with the irradiation dose and organoleptic properties. Samples of good quality contained less than 10 mg/kg of each of these amines. The polyamines spermidine and spermine didnot show statistically significant changes with the irradiation dose and the time of storage. With few exceptions, histamine was not detected in the samples treated with radiation. Tryptamine was not detected in any of the samples.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GL - Rybářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)<br>S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2012

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Food Chemistry

  • ISSN

    0308-8146

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    132

  • Číslo periodika v rámci svazku

    1

  • Stát vydavatele periodika

    GB - Spojené království Velké Británie a Severního Irska

  • Počet stran výsledku

    6

  • Strana od-do

    367-372

  • Kód UT WoS článku

    000300465100048

  • EID výsledku v databázi Scopus