Effect of low-dose irradiation on biogenic amines formation in vacuum-packed trout flesh (Oncorhynchus mykiss)
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12520%2F12%3A43883478" target="_blank" >RIV/60076658:12520/12:43883478 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/60076658:12220/12:43883478
Výsledek na webu
<a href="http://dx.doi.org/10.1016/j.foodchem.2011.10.094" target="_blank" >http://dx.doi.org/10.1016/j.foodchem.2011.10.094</a>
DOI - Digital Object Identifier
<a href="http://dx.doi.org/10.1016/j.foodchem.2011.10.094" target="_blank" >10.1016/j.foodchem.2011.10.094</a>
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Effect of low-dose irradiation on biogenic amines formation in vacuum-packed trout flesh (Oncorhynchus mykiss)
Popis výsledku v původním jazyce
The effects of vacuum packaging followed by high-energy electron beam irradiation on the shelf-life of fillets of rainbow trout (Oncorhynchus mykiss) were examined. Samples were irradiated at doses of 0.25, 0.50, 0.75, 1.0 and 2.0 kGy. The control and treated packs were stored at 3.5 degrees C for up to 28, 42, 70 and 98 days (control - 0, 0.25, 0.50 and }0.50 kGy respectively). The content of seven biogenic amines (putrescine, cadaverine, spermidine, spermine, histamine, tyramine and tryptamine) were determined. Putrescine, cadaverine and tyramine showed very good correspondence with the irradiation dose and organoleptic properties. Samples of good quality contained less than 10 mg/kg of each of these amines. The polyamines spermidine and spermine didnot show statistically significant changes with the irradiation dose and the time of storage. With few exceptions, histamine was not detected in the samples treated with radiation. Tryptamine was not detected in any of the samples.
Název v anglickém jazyce
Effect of low-dose irradiation on biogenic amines formation in vacuum-packed trout flesh (Oncorhynchus mykiss)
Popis výsledku anglicky
The effects of vacuum packaging followed by high-energy electron beam irradiation on the shelf-life of fillets of rainbow trout (Oncorhynchus mykiss) were examined. Samples were irradiated at doses of 0.25, 0.50, 0.75, 1.0 and 2.0 kGy. The control and treated packs were stored at 3.5 degrees C for up to 28, 42, 70 and 98 days (control - 0, 0.25, 0.50 and }0.50 kGy respectively). The content of seven biogenic amines (putrescine, cadaverine, spermidine, spermine, histamine, tyramine and tryptamine) were determined. Putrescine, cadaverine and tyramine showed very good correspondence with the irradiation dose and organoleptic properties. Samples of good quality contained less than 10 mg/kg of each of these amines. The polyamines spermidine and spermine didnot show statistically significant changes with the irradiation dose and the time of storage. With few exceptions, histamine was not detected in the samples treated with radiation. Tryptamine was not detected in any of the samples.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GL - Rybářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)<br>S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2012
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Food Chemistry
ISSN
0308-8146
e-ISSN
—
Svazek periodika
132
Číslo periodika v rámci svazku
1
Stát vydavatele periodika
GB - Spojené království Velké Británie a Severního Irska
Počet stran výsledku
6
Strana od-do
367-372
Kód UT WoS článku
000300465100048
EID výsledku v databázi Scopus
—