Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Comparison of the formation of biogenic amines in irradiated and smoked fish

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12220%2F17%3A43895966" target="_blank" >RIV/60076658:12220/17:43895966 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="http://dx.doi.org/10.1007/s00217-017-2906-2" target="_blank" >http://dx.doi.org/10.1007/s00217-017-2906-2</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.1007/s00217-017-2906-2" target="_blank" >10.1007/s00217-017-2906-2</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Comparison of the formation of biogenic amines in irradiated and smoked fish

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Levels of eight biogenic amines (putrescine, cadaverine, spermidine, spermine, histamine, tyramine, tryptamine and phenylethylamine) were determined in vacuum-packed fillets of grass carp (Ctenopharyngodon idella) and bighead carp (Hypophthalmichthys molitrix). Fish flesh was treated by high-energy electron beam irradiation at low doses of 0.25 and 0.50 kGy or by smoking. The control and treated packs were stored at 3.5°C for up to 70 days (irradiated) and for 181 days (smoked). Tyramine content was the most sensitive indicator of the improper status of samples, levels exceeding 10 mg/kg indicated the loss of meat freshness, in spite of persisting good sensory indices. Irradiation prolonged the shelf-life of samples 4 -5 times, smoking was more effective. The formation of tyramine, putrescine and cadaverine fitted well the Gompertz model.

  • Název v anglickém jazyce

    Comparison of the formation of biogenic amines in irradiated and smoked fish

  • Popis výsledku anglicky

    Levels of eight biogenic amines (putrescine, cadaverine, spermidine, spermine, histamine, tyramine, tryptamine and phenylethylamine) were determined in vacuum-packed fillets of grass carp (Ctenopharyngodon idella) and bighead carp (Hypophthalmichthys molitrix). Fish flesh was treated by high-energy electron beam irradiation at low doses of 0.25 and 0.50 kGy or by smoking. The control and treated packs were stored at 3.5°C for up to 70 days (irradiated) and for 181 days (smoked). Tyramine content was the most sensitive indicator of the improper status of samples, levels exceeding 10 mg/kg indicated the loss of meat freshness, in spite of persisting good sensory indices. Irradiation prolonged the shelf-life of samples 4 -5 times, smoking was more effective. The formation of tyramine, putrescine and cadaverine fitted well the Gompertz model.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    21101 - Food and beverages

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/GA17-09594S" target="_blank" >GA17-09594S: Redukce obsahu biogenních aminů v modelových systémech</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2017

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    European Food Research and Technology

  • ISSN

    1438-2377

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    243

  • Číslo periodika v rámci svazku

    11

  • Stát vydavatele periodika

    DE - Spolková republika Německo

  • Počet stran výsledku

    7

  • Strana od-do

    1989-1957

  • Kód UT WoS článku

    000412454400010

  • EID výsledku v databázi Scopus