Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Changes in the Content of Biogenic Amines and Fatty Acids in High Pressure-Processed Carp Flesh (Cyprinus carpio)

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12520%2F15%3A43888856" target="_blank" >RIV/60076658:12520/15:43888856 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/60076658:12220/15:43888856

  • Výsledek na webu

    <a href="http://www.ingentaconnect.com/content/iafp/jfp/2015/00000078/00000008/art00023?token=005f1c9f88e009580e176720297d7634737b497b607a73514335496d3f6a4b4b6e6e42576b642738c715ff56f01be20" target="_blank" >http://www.ingentaconnect.com/content/iafp/jfp/2015/00000078/00000008/art00023?token=005f1c9f88e009580e176720297d7634737b497b607a73514335496d3f6a4b4b6e6e42576b642738c715ff56f01be20</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.4315/0362-028X.JFP-15-041" target="_blank" >10.4315/0362-028X.JFP-15-041</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Changes in the Content of Biogenic Amines and Fatty Acids in High Pressure-Processed Carp Flesh (Cyprinus carpio)

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Biogenic amine and fatty acid contents were determined in vacuum-packed fillets of common carp (Cyprinus carpio). Samples were pressure treated at 300 and 500 MPa and were stored at 3.5 and 12 degrees C for up to 28 days (control, 0 MPa) and 70 days (pressure-treated). The content of eight biogenic amines (putrescine, cadaverine, spermidine, spermine, histamine, tyramine, tryptamine, and phenylethylamine) were determined. Putrescine and cadaverine were influenced by all factors (temperature, pressurization level, and time of storage). Tyramine content was the most sensitive indicator of the improper status of sample, levels exceeding 10 mg/kg indicated both the loss of meat freshness and temperature abuse, in spite of persisting good sensory indices. Neither storage temperature nor pressurization level had a statistically important effect on the contents of fatty acids. Only polyunsaturated fatty acids decreased slightly if the storage time exceeded 42 days.

  • Název v anglickém jazyce

    Changes in the Content of Biogenic Amines and Fatty Acids in High Pressure-Processed Carp Flesh (Cyprinus carpio)

  • Popis výsledku anglicky

    Biogenic amine and fatty acid contents were determined in vacuum-packed fillets of common carp (Cyprinus carpio). Samples were pressure treated at 300 and 500 MPa and were stored at 3.5 and 12 degrees C for up to 28 days (control, 0 MPa) and 70 days (pressure-treated). The content of eight biogenic amines (putrescine, cadaverine, spermidine, spermine, histamine, tyramine, tryptamine, and phenylethylamine) were determined. Putrescine and cadaverine were influenced by all factors (temperature, pressurization level, and time of storage). Tyramine content was the most sensitive indicator of the improper status of sample, levels exceeding 10 mg/kg indicated both the loss of meat freshness and temperature abuse, in spite of persisting good sensory indices. Neither storage temperature nor pressurization level had a statistically important effect on the contents of fatty acids. Only polyunsaturated fatty acids decreased slightly if the storage time exceeded 42 days.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2015

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Journal of Food Protection

  • ISSN

    0362-028X

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    78

  • Číslo periodika v rámci svazku

    8

  • Stát vydavatele periodika

    US - Spojené státy americké

  • Počet stran výsledku

    5

  • Strana od-do

    1592-1596

  • Kód UT WoS článku

    000359034600023

  • EID výsledku v databázi Scopus