Effect of high-pressure treatment on biogenic amines formation in vacuum-packed trout flesh (Oncorhynchus mykiss)
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12520%2F13%3A43885209" target="_blank" >RIV/60076658:12520/13:43885209 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/60076658:12220/13:43885209
Výsledek na webu
<a href="http://dx.doi.org/10.1016/j.foodchem.2012.10.011" target="_blank" >http://dx.doi.org/10.1016/j.foodchem.2012.10.011</a>
DOI - Digital Object Identifier
<a href="http://dx.doi.org/10.1016/j.foodchem.2012.10.011" target="_blank" >10.1016/j.foodchem.2012.10.011</a>
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Effect of high-pressure treatment on biogenic amines formation in vacuum-packed trout flesh (Oncorhynchus mykiss)
Popis výsledku v původním jazyce
The effects of vacuum packaging followed by high pressure processing on the shelf-life of fillets of rainbow trout (Oncorhynchus mykiss) were examined. Samples were pressure-treated at 300 and 500 MPa and were stored at 3.5 and 12 degrees C for up to 28days (control - 0 MPa) and 42 or 70 days (pressure-treated; 12 and 3.5 degrees C resp.). The content of eight biogenic amines (putrescine, cadaverine, spermidine, spermine, histamine, tyramine, tryptamine and phenylethylamine) were determined. Putrescine, cadaverine and tyramine showed very good correspondence with the level of applied pressure and organoleptic properties. Samples of very good quality contained less than 10 mg/kg of each of these amines. Polyamines spermidine and spermine did not show statistically significant changes with the level of applied pressure and the time of storage. Tryptamine, phenylethylamine and histamine (with the single exception of a sample stored for 70 days) were not detected in pressure-treated sampl
Název v anglickém jazyce
Effect of high-pressure treatment on biogenic amines formation in vacuum-packed trout flesh (Oncorhynchus mykiss)
Popis výsledku anglicky
The effects of vacuum packaging followed by high pressure processing on the shelf-life of fillets of rainbow trout (Oncorhynchus mykiss) were examined. Samples were pressure-treated at 300 and 500 MPa and were stored at 3.5 and 12 degrees C for up to 28days (control - 0 MPa) and 42 or 70 days (pressure-treated; 12 and 3.5 degrees C resp.). The content of eight biogenic amines (putrescine, cadaverine, spermidine, spermine, histamine, tyramine, tryptamine and phenylethylamine) were determined. Putrescine, cadaverine and tyramine showed very good correspondence with the level of applied pressure and organoleptic properties. Samples of very good quality contained less than 10 mg/kg of each of these amines. Polyamines spermidine and spermine did not show statistically significant changes with the level of applied pressure and the time of storage. Tryptamine, phenylethylamine and histamine (with the single exception of a sample stored for 70 days) were not detected in pressure-treated sampl
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GL - Rybářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)<br>S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2013
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Food Chemistry
ISSN
0308-8146
e-ISSN
—
Svazek periodika
137
Číslo periodika v rámci svazku
1-4
Stát vydavatele periodika
GB - Spojené království Velké Británie a Severního Irska
Počet stran výsledku
6
Strana od-do
31-36
Kód UT WoS článku
000313386400005
EID výsledku v databázi Scopus
—