Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Effect of high-pressure treatment on biogenic amines formation in vacuum-packed trout flesh (Oncorhynchus mykiss)

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12520%2F13%3A43885209" target="_blank" >RIV/60076658:12520/13:43885209 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/60076658:12220/13:43885209

  • Výsledek na webu

    <a href="http://dx.doi.org/10.1016/j.foodchem.2012.10.011" target="_blank" >http://dx.doi.org/10.1016/j.foodchem.2012.10.011</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.1016/j.foodchem.2012.10.011" target="_blank" >10.1016/j.foodchem.2012.10.011</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Effect of high-pressure treatment on biogenic amines formation in vacuum-packed trout flesh (Oncorhynchus mykiss)

  • Popis výsledku v původním jazyce

    The effects of vacuum packaging followed by high pressure processing on the shelf-life of fillets of rainbow trout (Oncorhynchus mykiss) were examined. Samples were pressure-treated at 300 and 500 MPa and were stored at 3.5 and 12 degrees C for up to 28days (control - 0 MPa) and 42 or 70 days (pressure-treated; 12 and 3.5 degrees C resp.). The content of eight biogenic amines (putrescine, cadaverine, spermidine, spermine, histamine, tyramine, tryptamine and phenylethylamine) were determined. Putrescine, cadaverine and tyramine showed very good correspondence with the level of applied pressure and organoleptic properties. Samples of very good quality contained less than 10 mg/kg of each of these amines. Polyamines spermidine and spermine did not show statistically significant changes with the level of applied pressure and the time of storage. Tryptamine, phenylethylamine and histamine (with the single exception of a sample stored for 70 days) were not detected in pressure-treated sampl

  • Název v anglickém jazyce

    Effect of high-pressure treatment on biogenic amines formation in vacuum-packed trout flesh (Oncorhynchus mykiss)

  • Popis výsledku anglicky

    The effects of vacuum packaging followed by high pressure processing on the shelf-life of fillets of rainbow trout (Oncorhynchus mykiss) were examined. Samples were pressure-treated at 300 and 500 MPa and were stored at 3.5 and 12 degrees C for up to 28days (control - 0 MPa) and 42 or 70 days (pressure-treated; 12 and 3.5 degrees C resp.). The content of eight biogenic amines (putrescine, cadaverine, spermidine, spermine, histamine, tyramine, tryptamine and phenylethylamine) were determined. Putrescine, cadaverine and tyramine showed very good correspondence with the level of applied pressure and organoleptic properties. Samples of very good quality contained less than 10 mg/kg of each of these amines. Polyamines spermidine and spermine did not show statistically significant changes with the level of applied pressure and the time of storage. Tryptamine, phenylethylamine and histamine (with the single exception of a sample stored for 70 days) were not detected in pressure-treated sampl

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GL - Rybářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)<br>S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2013

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Food Chemistry

  • ISSN

    0308-8146

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    137

  • Číslo periodika v rámci svazku

    1-4

  • Stát vydavatele periodika

    GB - Spojené království Velké Británie a Severního Irska

  • Počet stran výsledku

    6

  • Strana od-do

    31-36

  • Kód UT WoS článku

    000313386400005

  • EID výsledku v databázi Scopus