Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Biogenic amines formation in high-pressure processed pike flesh (Esox lucius) during storage

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12520%2F14%3A43886891" target="_blank" >RIV/60076658:12520/14:43886891 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/60076658:12220/14:43886891

  • Výsledek na webu

    <a href="http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0308814613017317" target="_blank" >http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0308814613017317</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.1016/j.foodchem.2013.11.094" target="_blank" >10.1016/j.foodchem.2013.11.094</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Biogenic amines formation in high-pressure processed pike flesh (Esox lucius) during storage

  • Popis výsledku v původním jazyce

    The effects of vacuum packaging followed by high pressure processing on the shelf-life of fillets of pike (Esox lucius) were examined. Samples were pressure-treated at 300 and 500 MPa and stored at 3.5 and 12 degrees C for up to 70 days. The content of eight biogenic amines (putrescine, cadaverine, spermidine, spermine, histamine, tyramine, tryptamine and phenylethylamine) were determined. Putrescine showed very good correspondence with the level of applied pressure and organoleptic properties. Polyamines spermidine and spermine did not show statistically significant changes with the level of applied pressure and the time of storage. Increased cadaverine and tyramine contents were found in samples with good sensory signs, stored for longer time and/orkept at 12 degrees C, thus indicating the loss of freshness. Tryptamine and phenylethylamine were not detected in pressure-treated samples kept at 3.5 degrees C. Histamine was not detected in samples of good quality.

  • Název v anglickém jazyce

    Biogenic amines formation in high-pressure processed pike flesh (Esox lucius) during storage

  • Popis výsledku anglicky

    The effects of vacuum packaging followed by high pressure processing on the shelf-life of fillets of pike (Esox lucius) were examined. Samples were pressure-treated at 300 and 500 MPa and stored at 3.5 and 12 degrees C for up to 70 days. The content of eight biogenic amines (putrescine, cadaverine, spermidine, spermine, histamine, tyramine, tryptamine and phenylethylamine) were determined. Putrescine showed very good correspondence with the level of applied pressure and organoleptic properties. Polyamines spermidine and spermine did not show statistically significant changes with the level of applied pressure and the time of storage. Increased cadaverine and tyramine contents were found in samples with good sensory signs, stored for longer time and/orkept at 12 degrees C, thus indicating the loss of freshness. Tryptamine and phenylethylamine were not detected in pressure-treated samples kept at 3.5 degrees C. Histamine was not detected in samples of good quality.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2014

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Food Chemistry

  • ISSN

    0308-8146

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    151

  • Číslo periodika v rámci svazku

    Neuveden

  • Stát vydavatele periodika

    GB - Spojené království Velké Británie a Severního Irska

  • Počet stran výsledku

    6

  • Strana od-do

    466-471

  • Kód UT WoS článku

    000331595700068

  • EID výsledku v databázi Scopus