The effect of drying methods on the concentration of compounds in sage and thyme
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F17%3A75511" target="_blank" >RIV/60460709:41210/17:75511 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="http://dx.doi.org/10.1111/jfpp.13286" target="_blank" >http://dx.doi.org/10.1111/jfpp.13286</a>
DOI - Digital Object Identifier
<a href="http://dx.doi.org/10.1111/jfpp.13286" target="_blank" >10.1111/jfpp.13286</a>
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
The effect of drying methods on the concentration of compounds in sage and thyme
Popis výsledku v původním jazyce
The aim of the study was to evaluate effects of three drying methods of thyme and sage. Collected herbs were dried: under natural conditions, at temperature of 35 C/40 C, and freezedried. The material was tested on the essential oil content using Clevenger apparatus chemical composition was determined using gas chromatography coupled to mass spectrometry (GC-MS). Antioxidant activity was analyzed by determining the ability to neutralize the free radical 2,20- azino-bis (3-ethylbenzothiazoline-6-sulphonic acid) (ABTS) with simultaneous measurement of phenolic compounds content. Most oils were isolated from herbs dried at 35 C, but the largest amount of thymol in thyme and thujone in sage leaves was determined at 40 C. The highest content of polyphenols for thyme was found at 35 8C and for sage in lyophilized leaves. The lyophilized material was characterized by the largest ability of free radical (ABTS) elimination.
Název v anglickém jazyce
The effect of drying methods on the concentration of compounds in sage and thyme
Popis výsledku anglicky
The aim of the study was to evaluate effects of three drying methods of thyme and sage. Collected herbs were dried: under natural conditions, at temperature of 35 C/40 C, and freezedried. The material was tested on the essential oil content using Clevenger apparatus chemical composition was determined using gas chromatography coupled to mass spectrometry (GC-MS). Antioxidant activity was analyzed by determining the ability to neutralize the free radical 2,20- azino-bis (3-ethylbenzothiazoline-6-sulphonic acid) (ABTS) with simultaneous measurement of phenolic compounds content. Most oils were isolated from herbs dried at 35 C, but the largest amount of thymol in thyme and thujone in sage leaves was determined at 40 C. The highest content of polyphenols for thyme was found at 35 8C and for sage in lyophilized leaves. The lyophilized material was characterized by the largest ability of free radical (ABTS) elimination.
Klasifikace
Druh
J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science
CEP obor
—
OECD FORD obor
21101 - Food and beverages
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QJ1310226" target="_blank" >QJ1310226: Vývoj nových metod ochrany obilnin a zeleniny proti významným patogenům a škůdcům pomocí botanických pesticidů využitelných v ekologickém i integrovaném zemědělství</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2017
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
JOURNAL OF FOOD PROCESSING AND PRESERVATION
ISSN
0145-8892
e-ISSN
—
Svazek periodika
41
Číslo periodika v rámci svazku
6
Stát vydavatele periodika
US - Spojené státy americké
Počet stran výsledku
11
Strana od-do
1-11
Kód UT WoS článku
000417195400072
EID výsledku v databázi Scopus
2-s2.0-85017109924