Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

The effect of drying methods on the concentration of compounds in sage and thyme

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F17%3A75511" target="_blank" >RIV/60460709:41210/17:75511 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="http://dx.doi.org/10.1111/jfpp.13286" target="_blank" >http://dx.doi.org/10.1111/jfpp.13286</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.1111/jfpp.13286" target="_blank" >10.1111/jfpp.13286</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    The effect of drying methods on the concentration of compounds in sage and thyme

  • Popis výsledku v původním jazyce

    The aim of the study was to evaluate effects of three drying methods of thyme and sage. Collected herbs were dried: under natural conditions, at temperature of 35 C/40 C, and freezedried. The material was tested on the essential oil content using Clevenger apparatus chemical composition was determined using gas chromatography coupled to mass spectrometry (GC-MS). Antioxidant activity was analyzed by determining the ability to neutralize the free radical 2,20- azino-bis (3-ethylbenzothiazoline-6-sulphonic acid) (ABTS) with simultaneous measurement of phenolic compounds content. Most oils were isolated from herbs dried at 35 C, but the largest amount of thymol in thyme and thujone in sage leaves was determined at 40 C. The highest content of polyphenols for thyme was found at 35 8C and for sage in lyophilized leaves. The lyophilized material was characterized by the largest ability of free radical (ABTS) elimination.

  • Název v anglickém jazyce

    The effect of drying methods on the concentration of compounds in sage and thyme

  • Popis výsledku anglicky

    The aim of the study was to evaluate effects of three drying methods of thyme and sage. Collected herbs were dried: under natural conditions, at temperature of 35 C/40 C, and freezedried. The material was tested on the essential oil content using Clevenger apparatus chemical composition was determined using gas chromatography coupled to mass spectrometry (GC-MS). Antioxidant activity was analyzed by determining the ability to neutralize the free radical 2,20- azino-bis (3-ethylbenzothiazoline-6-sulphonic acid) (ABTS) with simultaneous measurement of phenolic compounds content. Most oils were isolated from herbs dried at 35 C, but the largest amount of thymol in thyme and thujone in sage leaves was determined at 40 C. The highest content of polyphenols for thyme was found at 35 8C and for sage in lyophilized leaves. The lyophilized material was characterized by the largest ability of free radical (ABTS) elimination.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    21101 - Food and beverages

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QJ1310226" target="_blank" >QJ1310226: Vývoj nových metod ochrany obilnin a zeleniny proti významným patogenům a škůdcům pomocí botanických pesticidů využitelných v ekologickém i integrovaném zemědělství</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2017

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    JOURNAL OF FOOD PROCESSING AND PRESERVATION

  • ISSN

    0145-8892

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    41

  • Číslo periodika v rámci svazku

    6

  • Stát vydavatele periodika

    US - Spojené státy americké

  • Počet stran výsledku

    11

  • Strana od-do

    1-11

  • Kód UT WoS článku

    000417195400072

  • EID výsledku v databázi Scopus

    2-s2.0-85017109924