The Impact of Xanthohumol on a Brewing Yeast''s Viability, Vitality and Metabolite Formation
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F11%3A43892409" target="_blank" >RIV/60461373:22330/11:43892409 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
The Impact of Xanthohumol on a Brewing Yeast''s Viability, Vitality and Metabolite Formation
Popis výsledku v původním jazyce
In order to understand how xanthohumol affects a brewing yeast's metabolism, yeast viability and vitality were studied during the production of a xanthohumol enriched beer (10 mg/L xanthohumol) on a 50 L pilot plant scale. The results showed that yeast viability was not significantly affected, but yeast vitality in the xanthohumol enriched brewing trials was slightly better. The content of higher alcohols, esters and organic acids was similar to the control in all the xanthohumol enriched brewing trials, however the content of sulphur dioxide, acetaldehyde and saturated fatty acids was lower in the xanthohumol enriched brewing trials. To the authors' knowledge, this is the first time brewing trials have been carried out showing that xanthohumol has a positive effect on a yeast's physiological condition.
Název v anglickém jazyce
The Impact of Xanthohumol on a Brewing Yeast''s Viability, Vitality and Metabolite Formation
Popis výsledku anglicky
In order to understand how xanthohumol affects a brewing yeast's metabolism, yeast viability and vitality were studied during the production of a xanthohumol enriched beer (10 mg/L xanthohumol) on a 50 L pilot plant scale. The results showed that yeast viability was not significantly affected, but yeast vitality in the xanthohumol enriched brewing trials was slightly better. The content of higher alcohols, esters and organic acids was similar to the control in all the xanthohumol enriched brewing trials, however the content of sulphur dioxide, acetaldehyde and saturated fatty acids was lower in the xanthohumol enriched brewing trials. To the authors' knowledge, this is the first time brewing trials have been carried out showing that xanthohumol has a positive effect on a yeast's physiological condition.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
EI - Biotechnologie a bionika
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/1M0570" target="_blank" >1M0570: Výzkumné centrum pro studium obsahových látek ječmene a chmele</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2011
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Journal of the Institute of Brewing
ISSN
0046-9750
e-ISSN
—
Svazek periodika
117
Číslo periodika v rámci svazku
3
Stát vydavatele periodika
GB - Spojené království Velké Británie a Severního Irska
Počet stran výsledku
9
Strana od-do
368-376
Kód UT WoS článku
000298267200011
EID výsledku v databázi Scopus
—