Effect of xanthohumol on brewing yeast cells
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F13%3A43895295" target="_blank" >RIV/60461373:22330/13:43895295 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Effect of xanthohumol on brewing yeast cells
Popis výsledku v původním jazyce
Xanthohumol, a prenylated chalcone from hops and beer, is a phenolic compound that has received considerable attention in recent years. This compound has a range of interesting biological properties that may have therapeutic utility: anti-inflammatory, antioxidant, antilipoperoxidative activities as well as antiangiogenic, antiproliferative and apoptotic effects, mainly assessed in vitro studies that reasonably suggest a potential chemopreventive activity. Phenomenon how xanthohumol affects brewing yeast?s metabolism, yeast viability and vitality were studied during the production of a xanthohumol enriched beer (10 mg/L xanthohumol). The results showed that yeast viability was slightly decreased by xanthohumol, but on the other hand yeast vitality in the xanthohumol enriched brewing trials was slightly better. The content of higher alcohols and esters was similar to the control in all the xanthohumol enriched brewing trials. In laboratory scale experiment about effect of xanthohumol on
Název v anglickém jazyce
Effect of xanthohumol on brewing yeast cells
Popis výsledku anglicky
Xanthohumol, a prenylated chalcone from hops and beer, is a phenolic compound that has received considerable attention in recent years. This compound has a range of interesting biological properties that may have therapeutic utility: anti-inflammatory, antioxidant, antilipoperoxidative activities as well as antiangiogenic, antiproliferative and apoptotic effects, mainly assessed in vitro studies that reasonably suggest a potential chemopreventive activity. Phenomenon how xanthohumol affects brewing yeast?s metabolism, yeast viability and vitality were studied during the production of a xanthohumol enriched beer (10 mg/L xanthohumol). The results showed that yeast viability was slightly decreased by xanthohumol, but on the other hand yeast vitality in the xanthohumol enriched brewing trials was slightly better. The content of higher alcohols and esters was similar to the control in all the xanthohumol enriched brewing trials. In laboratory scale experiment about effect of xanthohumol on
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
EI - Biotechnologie a bionika
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QI111B053" target="_blank" >QI111B053: Nové postupy pro využití zemědělských surovin a produkci hlavních druhů potravin zvyšující jejich kvalitu, bezpečnost, konkurenceschopnost a výživový benefit spotřebiteli.</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2013
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Acta Horticulturae
ISSN
0567-7572
e-ISSN
—
Svazek periodika
1010
Číslo periodika v rámci svazku
říjen
Stát vydavatele periodika
BE - Belgické království
Počet stran výsledku
6
Strana od-do
233-238
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—