Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Effect of xanthohumol on brewing yeast cells

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F13%3A43895295" target="_blank" >RIV/60461373:22330/13:43895295 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Effect of xanthohumol on brewing yeast cells

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Xanthohumol, a prenylated chalcone from hops and beer, is a phenolic compound that has received considerable attention in recent years. This compound has a range of interesting biological properties that may have therapeutic utility: anti-inflammatory, antioxidant, antilipoperoxidative activities as well as antiangiogenic, antiproliferative and apoptotic effects, mainly assessed in vitro studies that reasonably suggest a potential chemopreventive activity. Phenomenon how xanthohumol affects brewing yeast?s metabolism, yeast viability and vitality were studied during the production of a xanthohumol enriched beer (10 mg/L xanthohumol). The results showed that yeast viability was slightly decreased by xanthohumol, but on the other hand yeast vitality in the xanthohumol enriched brewing trials was slightly better. The content of higher alcohols and esters was similar to the control in all the xanthohumol enriched brewing trials. In laboratory scale experiment about effect of xanthohumol on

  • Název v anglickém jazyce

    Effect of xanthohumol on brewing yeast cells

  • Popis výsledku anglicky

    Xanthohumol, a prenylated chalcone from hops and beer, is a phenolic compound that has received considerable attention in recent years. This compound has a range of interesting biological properties that may have therapeutic utility: anti-inflammatory, antioxidant, antilipoperoxidative activities as well as antiangiogenic, antiproliferative and apoptotic effects, mainly assessed in vitro studies that reasonably suggest a potential chemopreventive activity. Phenomenon how xanthohumol affects brewing yeast?s metabolism, yeast viability and vitality were studied during the production of a xanthohumol enriched beer (10 mg/L xanthohumol). The results showed that yeast viability was slightly decreased by xanthohumol, but on the other hand yeast vitality in the xanthohumol enriched brewing trials was slightly better. The content of higher alcohols and esters was similar to the control in all the xanthohumol enriched brewing trials. In laboratory scale experiment about effect of xanthohumol on

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    EI - Biotechnologie a bionika

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QI111B053" target="_blank" >QI111B053: Nové postupy pro využití zemědělských surovin a produkci hlavních druhů potravin zvyšující jejich kvalitu, bezpečnost, konkurenceschopnost a výživový benefit spotřebiteli.</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2013

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Acta Horticulturae

  • ISSN

    0567-7572

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    1010

  • Číslo periodika v rámci svazku

    říjen

  • Stát vydavatele periodika

    BE - Belgické království

  • Počet stran výsledku

    6

  • Strana od-do

    233-238

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus