Novel approaches to determination of PAHs and halogenated POPs in canned fish
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F11%3A43892713" target="_blank" >RIV/60461373:22330/11:43892713 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Novel approaches to determination of PAHs and halogenated POPs in canned fish
Popis výsledku v původním jazyce
A simple method is described for simultaneous isolation of 7 indicator polychlorinated biphenyls (PCBs), 10 polybrominated diphenyl ethers (PBDEs), 22 organochlorine pesticides (OCPs), and 16 polycyclic aromatic hydrocarbons (16 EU PAHs). The sample preparation procedure, including a pressurised liquid extraction (PLE) followed by gel permeation chromatography (GPC) for the selective isolation of the target compounds, was optimised and validated. For the final identification/quantitation of the target PCBs, PBDEs, OCPs, and PAHs, gas chromatography (GC) coupled to a high speed time-of-flight mass spectrometer (TOF MS) was used. The performance characteristics of the procedure were assessed including the recoveries (86-118% for PCBs, 73-113% for PBDEs,71-113% for OCPs, and 85-111% for PAHs), repeatabilities (3-12% PCBs, 3-9% PBDEs, 1-11% OCPs and 3-10% PAHs), and limits of quantitation (LOQs - 0.5 mýg/kg PCBs, 0.1-0.3 mýg/kg PBDEs, 0.1-0.5 mýg/kg OCPs, and 0.03-0.1 mýg/kg PAHs). Within
Název v anglickém jazyce
Novel approaches to determination of PAHs and halogenated POPs in canned fish
Popis výsledku anglicky
A simple method is described for simultaneous isolation of 7 indicator polychlorinated biphenyls (PCBs), 10 polybrominated diphenyl ethers (PBDEs), 22 organochlorine pesticides (OCPs), and 16 polycyclic aromatic hydrocarbons (16 EU PAHs). The sample preparation procedure, including a pressurised liquid extraction (PLE) followed by gel permeation chromatography (GPC) for the selective isolation of the target compounds, was optimised and validated. For the final identification/quantitation of the target PCBs, PBDEs, OCPs, and PAHs, gas chromatography (GC) coupled to a high speed time-of-flight mass spectrometer (TOF MS) was used. The performance characteristics of the procedure were assessed including the recoveries (86-118% for PCBs, 73-113% for PBDEs,71-113% for OCPs, and 85-111% for PAHs), repeatabilities (3-12% PCBs, 3-9% PBDEs, 1-11% OCPs and 3-10% PAHs), and limits of quantitation (LOQs - 0.5 mýg/kg PCBs, 0.1-0.3 mýg/kg PBDEs, 0.1-0.5 mýg/kg OCPs, and 0.03-0.1 mýg/kg PAHs). Within
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2011
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Czech Journal of Food Sciences
ISSN
1212-1800
e-ISSN
—
Svazek periodika
29
Číslo periodika v rámci svazku
5
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
10
Strana od-do
498-507
Kód UT WoS článku
000296874400005
EID výsledku v databázi Scopus
—