Deoxynivalenol, deoxynivalenol-3-glucoside, and enniatins: The major mycotoxins found in cereal-based products on the Czech market
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F11%3A43892760" target="_blank" >RIV/60461373:22330/11:43892760 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="http://dx.doi.org/10.1021/jf203391x" target="_blank" >http://dx.doi.org/10.1021/jf203391x</a>
DOI - Digital Object Identifier
<a href="http://dx.doi.org/10.1021/jf203391x" target="_blank" >10.1021/jf203391x</a>
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Deoxynivalenol, deoxynivalenol-3-glucoside, and enniatins: The major mycotoxins found in cereal-based products on the Czech market
Popis výsledku v původním jazyce
Fusarium toxins, Alternaria toxins, and ergot alkaloids represent common groups of mycotoxins that can be found in cereals grown under temperate climatic conditions. Because most of them are chemically and thermally stable, these toxic fungal secondary metabolites might be transferred from grains into the final products. To get information on the commensurate contamination of various cereal-based products collected from the Czech retail market in 2010, the occurrence of "traditional" mycotoxins such asgroups of A and B trichothecenes and zearalenone, less routinely determined Alternaria toxins (alternariol, alternariol monomethyl ether and altenuene), ergot alkaloids (ergosine, ergocryptine, ergocristine, and ergocornine) and "emerging" mycotoxins (enniatins A, A1, B, and B1 and beauvericin) were monitored. In a total 116 samples derived from white flour and mixed flour, breakfast cereals, snacks, and flour, only trichothecenes A and B and enniatins were found. Deoxynivalenol was dete
Název v anglickém jazyce
Deoxynivalenol, deoxynivalenol-3-glucoside, and enniatins: The major mycotoxins found in cereal-based products on the Czech market
Popis výsledku anglicky
Fusarium toxins, Alternaria toxins, and ergot alkaloids represent common groups of mycotoxins that can be found in cereals grown under temperate climatic conditions. Because most of them are chemically and thermally stable, these toxic fungal secondary metabolites might be transferred from grains into the final products. To get information on the commensurate contamination of various cereal-based products collected from the Czech retail market in 2010, the occurrence of "traditional" mycotoxins such asgroups of A and B trichothecenes and zearalenone, less routinely determined Alternaria toxins (alternariol, alternariol monomethyl ether and altenuene), ergot alkaloids (ergosine, ergocryptine, ergocristine, and ergocornine) and "emerging" mycotoxins (enniatins A, A1, B, and B1 and beauvericin) were monitored. In a total 116 samples derived from white flour and mixed flour, breakfast cereals, snacks, and flour, only trichothecenes A and B and enniatins were found. Deoxynivalenol was dete
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2011
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Journal of Agricultural and Food Chemistry
ISSN
0021-8561
e-ISSN
—
Svazek periodika
59
Číslo periodika v rámci svazku
24
Stát vydavatele periodika
US - Spojené státy americké
Počet stran výsledku
8
Strana od-do
12990-12997
Kód UT WoS článku
000298215100033
EID výsledku v databázi Scopus
—