Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Využití moderních analytických metod pro sledování nanočástic v potravinách

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F11%3A43892897" target="_blank" >RIV/60461373:22330/11:43892897 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Využití moderních analytických metod pro sledování nanočástic v potravinách

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Nanotechnologie v současné době představuje nejdynamičtěji se rozvíjející obor, který zahrnuje produkci celé řady nanomateriálů - nanoobjekty a nanočástice. Kromě automobilového, textilního a farmaceutického průmyslu, je i potravinářství jedno z oblastí,kde nachází nanotechnologie své uplatnění. Využití vitaminů a nutraceutik ve formě nanočástic (nanokapsulí - opouzdřené bioaktivní látky) pro obohacení potravin, může vést ke zvýšení absorpce a biodostupnosti v živých organismech. Je velmi důležité zvážit rizika využití nanomateriálů, především syntetických nanočástic, záměrně používaných v produkci potravin, jejich případný vliv na lidský organismus a životní prostředí. Cílem studie byla snaha vyvinout vhodnou metodu pro stanovení syntetických nanočástic v potravinách. V rámci projetku NanoLyse byly testovány nanočástice polysorbátového typu, jedná se o nosný systém založený na nano-micelách NovaSOL (vyráběný firmou Aquanova, Německo) pro vnesení antioxidantů a nutraceutik do potravin

  • Název v anglickém jazyce

    Modern analytical methods for determination of nanoparticles in foodstuffs

  • Popis výsledku anglicky

    Nanotechnology is developing rapidly and the number of products containing nanomaterials has increased also in food and pharmaceutical industry. In food sector, application of nanotechnologies - derived food ingredients, additives, supplements, and contact the material is expected to grow continuously. The behaviour of nanoparticles using in organisms is affected by a wide range of factors including particle number and mass concentration, elemental composition, as well as structure and shape. To date, little is known about the occurrence, fate and toxicity of nanoparticles. The limitations in our knowledge are partly due to the lack of methodology for the detection and characterisation of organic engineered nanoparticles in foodstuffs and nutraceuticals. Some methods have been developed for anorganic nanoparticles in simple matrices. Methods for separation and detection of organic engineered nanoparticles are under development. Within the EU NanoLyse project (www.nanolyse.eu) the analy

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)<br>S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2011

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Sborník příspěvků XLI.Symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin

  • ISSN

    1802-1433

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    41

  • Číslo periodika v rámci svazku

    1

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

    202-205

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus