Využití moderních analytických metod pro sledování nanočástic v potravinách
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F11%3A43892897" target="_blank" >RIV/60461373:22330/11:43892897 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Využití moderních analytických metod pro sledování nanočástic v potravinách
Popis výsledku v původním jazyce
Nanotechnologie v současné době představuje nejdynamičtěji se rozvíjející obor, který zahrnuje produkci celé řady nanomateriálů - nanoobjekty a nanočástice. Kromě automobilového, textilního a farmaceutického průmyslu, je i potravinářství jedno z oblastí,kde nachází nanotechnologie své uplatnění. Využití vitaminů a nutraceutik ve formě nanočástic (nanokapsulí - opouzdřené bioaktivní látky) pro obohacení potravin, může vést ke zvýšení absorpce a biodostupnosti v živých organismech. Je velmi důležité zvážit rizika využití nanomateriálů, především syntetických nanočástic, záměrně používaných v produkci potravin, jejich případný vliv na lidský organismus a životní prostředí. Cílem studie byla snaha vyvinout vhodnou metodu pro stanovení syntetických nanočástic v potravinách. V rámci projetku NanoLyse byly testovány nanočástice polysorbátového typu, jedná se o nosný systém založený na nano-micelách NovaSOL (vyráběný firmou Aquanova, Německo) pro vnesení antioxidantů a nutraceutik do potravin
Název v anglickém jazyce
Modern analytical methods for determination of nanoparticles in foodstuffs
Popis výsledku anglicky
Nanotechnology is developing rapidly and the number of products containing nanomaterials has increased also in food and pharmaceutical industry. In food sector, application of nanotechnologies - derived food ingredients, additives, supplements, and contact the material is expected to grow continuously. The behaviour of nanoparticles using in organisms is affected by a wide range of factors including particle number and mass concentration, elemental composition, as well as structure and shape. To date, little is known about the occurrence, fate and toxicity of nanoparticles. The limitations in our knowledge are partly due to the lack of methodology for the detection and characterisation of organic engineered nanoparticles in foodstuffs and nutraceuticals. Some methods have been developed for anorganic nanoparticles in simple matrices. Methods for separation and detection of organic engineered nanoparticles are under development. Within the EU NanoLyse project (www.nanolyse.eu) the analy
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)<br>S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2011
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Sborník příspěvků XLI.Symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin
ISSN
1802-1433
e-ISSN
—
Svazek periodika
41
Číslo periodika v rámci svazku
1
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
202-205
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—