Biologicky aktivní látky semene lnu - změny při technologickém a kulinárním zpracování
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F11%3A43892898" target="_blank" >RIV/60461373:22330/11:43892898 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/60461373:22340/11:43892898
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Biologicky aktivní látky semene lnu - změny při technologickém a kulinárním zpracování
Popis výsledku v původním jazyce
Jednou ze zemědělských plodin s dlouholetou pěstitelskou tradicí v ČR je len setý (Linum usitatissmum L.). Je známý především jako zdroj vlákna pro textilní použití a také jako zdroj technického oleje. V potravinářství je využíváno semeno lnu, které je především ceněno pro vysoký obsah vlákniny, fytoestrogenních látek, karotenoidů a kyseliny linolenové. Na druhou stranu obsahuje semeno lnu také antinutriční látky - kyanogenní glykosidy. Realizovaná studie byla zaměřena na sledování hladin fytoestrogenusecoisolariciresinolu, karotenoidu luteinu a kyanogenních glykosidů (linustatinu, neolinustatinu a linamarinu) v různých odrůdách lnu. Vzhledem k tomu, že se len často přidává do pečiva, bylo cílem studie také sledovat změny v obsahu uvedených biologickyaktivních látek při tepelném zpracování, studována byla i jejich distribuce mezi olej a pokrutiny při lisování lněného semene.
Název v anglickém jazyce
Biologically active compounds, changes during technological and culinary treatment
Popis výsledku anglicky
Flax (Linum usitatissmum L.) is a traditional crop in Czech Republic. It is a known source of textile fibers and of technical oils. Flaxseed is also used in food industry as it serves as a good source of dietary fiber, phytoestrogens, carotenoids and alfa-linolenic acid in human nutrition. On the other hand, flaxseed contains also cyanogenic glycosides with antinutritional effect. This study was focused on the analyis of the phytoestrogen secoisolariciresinol, carotenoid lutein and cyanogenic glycosides(linustatin, neolinustatin, linamarin and lotaustralin) in various flax varieties. The aim of this study was also evaluation of culinary treatment (thermal effect) on the levels of these compounds and on their distribution into oil and pomace during pressing.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)<br>S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2011
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Sborník příspěvků XLI.Symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin
ISSN
1802-1433
e-ISSN
—
Svazek periodika
41
Číslo periodika v rámci svazku
1
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
206-209
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—