Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Biologicky aktivní látky semene lnu - změny při technologickém a kulinárním zpracování

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F11%3A43892898" target="_blank" >RIV/60461373:22330/11:43892898 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/60461373:22340/11:43892898

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Biologicky aktivní látky semene lnu - změny při technologickém a kulinárním zpracování

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Jednou ze zemědělských plodin s dlouholetou pěstitelskou tradicí v ČR je len setý (Linum usitatissmum L.). Je známý především jako zdroj vlákna pro textilní použití a také jako zdroj technického oleje. V potravinářství je využíváno semeno lnu, které je především ceněno pro vysoký obsah vlákniny, fytoestrogenních látek, karotenoidů a kyseliny linolenové. Na druhou stranu obsahuje semeno lnu také antinutriční látky - kyanogenní glykosidy. Realizovaná studie byla zaměřena na sledování hladin fytoestrogenusecoisolariciresinolu, karotenoidu luteinu a kyanogenních glykosidů (linustatinu, neolinustatinu a linamarinu) v různých odrůdách lnu. Vzhledem k tomu, že se len často přidává do pečiva, bylo cílem studie také sledovat změny v obsahu uvedených biologickyaktivních látek při tepelném zpracování, studována byla i jejich distribuce mezi olej a pokrutiny při lisování lněného semene.

  • Název v anglickém jazyce

    Biologically active compounds, changes during technological and culinary treatment

  • Popis výsledku anglicky

    Flax (Linum usitatissmum L.) is a traditional crop in Czech Republic. It is a known source of textile fibers and of technical oils. Flaxseed is also used in food industry as it serves as a good source of dietary fiber, phytoestrogens, carotenoids and alfa-linolenic acid in human nutrition. On the other hand, flaxseed contains also cyanogenic glycosides with antinutritional effect. This study was focused on the analyis of the phytoestrogen secoisolariciresinol, carotenoid lutein and cyanogenic glycosides(linustatin, neolinustatin, linamarin and lotaustralin) in various flax varieties. The aim of this study was also evaluation of culinary treatment (thermal effect) on the levels of these compounds and on their distribution into oil and pomace during pressing.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)<br>S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2011

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Sborník příspěvků XLI.Symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin

  • ISSN

    1802-1433

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    41

  • Číslo periodika v rámci svazku

    1

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

    206-209

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus