Stanovení floridzinu v potravinách metodou HPLC/UV-VIS/DAD
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F12%3A43894075" target="_blank" >RIV/60461373:22330/12:43894075 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Stanovení floridzinu v potravinách metodou HPLC/UV-VIS/DAD
Popis výsledku v původním jazyce
Metoda popisuje stanovení floridzinu v ovocných a zeleninových výrobcích. Floridzin patří mezi flavonoidní látky - dihydrochalkony. Ve významnějších koncentracích se floridzin nalézá pouze v botanickém rodu Malus. Obsah floridzinu v jablkách je nejvyššína počátku vývoje plodu, během dalšího vývoje a zrání plodu zůstává množství na konstantní úrovni. Obsah floridzinu se pohybuje v jablkách v širokém rozmezí v závislosti na části jablka a použité technologii. Střední hodnota u šťáv a pyré je ovšem velmistálá a pohybuje se okolo 30 mg/kg.
Název v anglickém jazyce
Determination of phloridzin in foodstuffs by HPLC/UV-VIS/DAD
Popis výsledku anglicky
Method describes the determination of phloridzin in fruit and vegetable products. Phloridzin belongs to flavonoid compounds - dihydrochalcones. In significant concentrations phloridzin was found only in the botanical genus Malus. The highest content of phloridzin is in apples at the beginning of maturation, during the further maturation of the apple fruit amount of phloridzin remains constant. Content of phloridzin varies in apples in a wide range depending on part of apple and used technology. Mean value for the juice and puree, however, is very stable and varies around 30 mg / kg.
Klasifikace
Druh
N<sub>metC</sub> - Metodiky certifikované oprávněným orgánem
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QI91B283" target="_blank" >QI91B283: Metody a kritéria pro ověřování autenticity potravin a potravinářských surovin</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2012
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Interní identifikační kód produktu
324_VSCHT/1/2012
Číslo předpisu
SZPI1/2012
Technické parametry
osvědčení o uznání SZPI číslo 1/2012
Ekonomické parametry
1) Úspory plynoucí ze zamezení klamání spotřebitele nedeklarovanými přídavky jablečné suroviny. Při průměrné ceně 100 Kč za kilo ovocné pomazánky (dle obsahu ovocné složky a použitého ovoce) 10-30 Kč na kile výrobku. Při předpokládané spotřebě 1 kg ovocných pomazánek v ČR na jednu osobu za rok se jedná o částku 1,5 milionu Kč a pro veškeré ovocné výrobky lze odhadovat úspory v řádech jednotek milionů korun. 2) Zvýšení obratu poctivých výrobců ovocných produktů (ovocné pomazánky, džusy apod.) plynoucí zjejich vyšší konkurenceschopnosti v porovnání s dovozovými produkty. Finanční úspory mohou v tomto případě i při velmi malé konkurenční výhodě dosahovat až jednotek miliónů korun. 3) Úspory kontrolních orgánů prokazujících nedeklarované přídavky jablek do potravinářských výrobků, a to jak z hlediska laboratorního času potřebného na detekci jablečné suroviny, počtu osob provádějících dané analýzy, či laboratorního spotřebního materiálu a využití laboratorních přístrojů.
Označení certifikačního orgánu
Státní zemědělská a potravinářská inspekce, Květná 15, 60300 Brno
Datum certifikace
—
Způsoby využití výsledku
C - Výsledek je využíván bez omezení okruhu uživatelů