Floridzin jako marker jablečné suroviny
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F10%3A00023836" target="_blank" >RIV/60461373:22330/10:00023836 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Floridzin jako marker jablečné suroviny
Popis výsledku v původním jazyce
Falšování potravin je závažný společensko-ekonomický problém, kterému je v současné době věnována zvýšená pozornost. V případě ovocných výrobků se z hlediska falšování jedná zejména o náhradu dražší suroviny surovinou levnější (zejména jablky) či o nedodržení obsahu ovocné složky deklarované na obalu. Přídavek jablečné suroviny lze prokázat přítomností flavonoidní sloučeniny floridzinu, který je charakteristickým markerem právě pro jablka. Mezi další technologicky využívané plody, ve kterých byl nalezenfloridzin, patří zejména jahody (až 5 mg/kg), brusinky a šípky. Cílem práce bylo zhodnotit využitelnost floridzinu jako markeru pro detekci a kvantifikaci přídavku jablečné suroviny do vybraných potravinářských výrobků.
Název v anglickém jazyce
Phloridzin as a marker of raw apple material
Popis výsledku anglicky
Adulteration of food is a serious socio-economic problem, which is currently paying a close attention. The fruit based products are adulterated with addition of cheaper raw material (especially apples), or with a reduction of content of raw fruit material. Addition of raw apple to fruit based products can be detected by flavonoid compounds phloridzin, which is a characteristic marker for apples. Other technologically important fruits which were found floridzin are strawberries (up to 5 mg/kg), cranberries and rose hips. The aim presented paper was to evaluate the usefulness of phloridzin as a marker for the detection and quantification of apple raw material addition to the selected food products.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QI91B283" target="_blank" >QI91B283: Metody a kritéria pro ověřování autenticity potravin a potravinářských surovin</a><br>
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2010
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
XL. Symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin
ISBN
—
ISSN
1802-1433
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
—
Název nakladatele
VÚPP
Místo vydání
Praha
Místo konání akce
Skalský dvůr u Bystřice nad Pernštejnem
Datum konání akce
1. 1. 2010
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—