Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Floridzin jako marker jablečné suroviny

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F10%3A00023836" target="_blank" >RIV/60461373:22330/10:00023836 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Floridzin jako marker jablečné suroviny

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Falšování potravin je závažný společensko-ekonomický problém, kterému je v současné době věnována zvýšená pozornost. V případě ovocných výrobků se z hlediska falšování jedná zejména o náhradu dražší suroviny surovinou levnější (zejména jablky) či o nedodržení obsahu ovocné složky deklarované na obalu. Přídavek jablečné suroviny lze prokázat přítomností flavonoidní sloučeniny floridzinu, který je charakteristickým markerem právě pro jablka. Mezi další technologicky využívané plody, ve kterých byl nalezenfloridzin, patří zejména jahody (až 5 mg/kg), brusinky a šípky. Cílem práce bylo zhodnotit využitelnost floridzinu jako markeru pro detekci a kvantifikaci přídavku jablečné suroviny do vybraných potravinářských výrobků.

  • Název v anglickém jazyce

    Phloridzin as a marker of raw apple material

  • Popis výsledku anglicky

    Adulteration of food is a serious socio-economic problem, which is currently paying a close attention. The fruit based products are adulterated with addition of cheaper raw material (especially apples), or with a reduction of content of raw fruit material. Addition of raw apple to fruit based products can be detected by flavonoid compounds phloridzin, which is a characteristic marker for apples. Other technologically important fruits which were found floridzin are strawberries (up to 5 mg/kg), cranberries and rose hips. The aim presented paper was to evaluate the usefulness of phloridzin as a marker for the detection and quantification of apple raw material addition to the selected food products.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QI91B283" target="_blank" >QI91B283: Metody a kritéria pro ověřování autenticity potravin a potravinářských surovin</a><br>

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2010

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    XL. Symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin

  • ISBN

  • ISSN

    1802-1433

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

  • Název nakladatele

    VÚPP

  • Místo vydání

    Praha

  • Místo konání akce

    Skalský dvůr u Bystřice nad Pernštejnem

  • Datum konání akce

    1. 1. 2010

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    CST - Celostátní akce

  • Kód UT WoS článku