PROANTHOCYANIDINY A JEJICH ANTIOXIDAČNÍ AKTIVITA
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F12%3A43894186" target="_blank" >RIV/60461373:22330/12:43894186 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/60162694:G44__/12:43872983 RIV/00216208:11160/12:10124749
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
PROANTHOCYANIDINY A JEJICH ANTIOXIDAČNÍ AKTIVITA
Popis výsledku v původním jazyce
Tento přehled sumarizuje současné znalosti o kondenzovaných taninech (proanthocyanidinech), jejich chemické struktuře, klasifikaci a biologické účinnosti. Tyto sloučeniny jsou značně zastoupeny ve vyšších rostlinách a jsou významnou složkou naší stravy.Soudobé studie jsou stimulovány potenciálním zdravotním aspektem, plynoucím z jejich antioxidační aktivity. Mechanismus této antioxidační aktivity, zhášení volných radikálů, chelatace přechodových kovů a inhibice prooxidativních enzymů a peroxidace lipidů jsou diskutovány. Je předložen aspekt prevence zánětů, rakoviny a kardiovaskulárních problémů. Jejich pozitivní vliv na zdraví je perspektivní a další výzkum v oblasti je žádoucí.
Název v anglickém jazyce
Proanthocyanidins and Their Antioxidation Activity
Popis výsledku anglicky
This review summarizes the current knowledge of condensed tannins (proanthocyanidins), their chemical structure, classification and biological effects. These compounds are widely distributed in higher plants and are an important part of the human diet. Recent interest in these substances has been stimulated by their potential health benefits, which are believed to arise mainly from their antioxidant activity. The mechanisms of their antioxidation action, like free radical scavenging activity, chelationof transition metals and inhibition of prooxidative enzymes and lipid peroxidation are discussed. Health prevention properties like anticarcinogenic, cardiovascular system preventing and antiinflammatory effects of proanthocyanidins This review summarizes the current knowledge of condensed tannins (proanthocyanidins), their chemical structure, classification and biological effects. These compounds are widely distributed in higher plants and are an important part of the human diet. Recent
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
CC - Organická chemie
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2012
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Chemické listy
ISSN
0009-2770
e-ISSN
—
Svazek periodika
106
Číslo periodika v rámci svazku
2
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
9
Strana od-do
113-121
Kód UT WoS článku
000300592500006
EID výsledku v databázi Scopus
—