Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Monitoring výskytu herbicidu glyfosátu v čočce prodávané na českém trhu

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F12%3A43894745" target="_blank" >RIV/60461373:22330/12:43894745 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Monitoring výskytu herbicidu glyfosátu v čočce prodávané na českém trhu

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Luštěniny patří do skupiny potravinových komodit s vysokou nutriční hodnotou a pozitivními vlivy na lidské zdraví, proto je doporučováno, aby byly zahrnuty do lidské stravy. Za určitých okolností mohou luštěniny obsahovat látky škodlivé pro lidské zdraví, jako jsou kontaminanty, které se mohou dostat do plodiny během pěstování nebo skladování. Tyto kontaminanty mohou být například pesticidy, které se používají v moderních zemědělských postupech. Tato studie byla zaměřena na glyfosát (N-(fosfonomethyl) glycin), širokospektrální herbicid, který patří mezi nejčastěji používané přípravky na hubení plevelů. V posledních 15 měsících byla čočka resp. překročení MLR pro glyfosát v čočce předmětem 19 hlášení v evropském systému rychlého varování pro bezpečnostpotravin a krmiv (RASFF). Podle Evropské unie byl až do 25.5.2012 maximální limity reziduí (MLR) pro glyfosát v suché čočce stanoven na hladině 0,1 mg/kg. Dne 25.5.2012 bylo oficiálně potvrzeno přehodnocení MLR (EU Commission Regulation N

  • Název v anglickém jazyce

    Monitoring of the herbicide glyphosate in the lentils sold on the Czech market

  • Popis výsledku anglicky

    Legumes belong to the group of food commodities with high nutritional value and positive effects on human health, therefore it is recommended to be included in the human diet. Under certain circumstances, legumes contain substances harmful to human health, such as contaminants that can get into the crop during the growing or storage. These contaminants such as pesticides can be used in modern agricultural practices. This study was aimed to glyphosate (N-(phosphonomethyl) glycine), a broad-spectrum herbicide, which is among the most commonly used herbicides. In the last 15 months the lentils respectively. exceeding the MRL for glyphosate in lentils subject of 19 reports in the European Rapid Alert System for Food Safety and feed (RASFF). According to the European Union was, until May 25, 2012 the maximum residue levels (MRLs) for glyphosate in dry lentilss set at the level of 0.1 mg / kg. On May 25, 2012 has been officially confirmed by review of MRL (EU Commission Regulation No. 441/12

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2012

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Sborník XLII. sympozia o nových směrech výroby a hodnocení potravin

  • ISBN

    978-80-7080-839-9

  • ISSN

    1802-1433

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

    39-42

  • Název nakladatele

    VŠCHT Praha

  • Místo vydání

    Praha

  • Místo konání akce

    Skalský dvůr

  • Datum konání akce

    21. 5. 2012

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    CST - Celostátní akce

  • Kód UT WoS článku